Injac: Sve više žena u Vojsci pokazatelj progresa sistema odbrane

„Terorizam karakterišu organizovane aktivnosti. Posljednjih decenija, ovaj fenomen postao je globalni problem i jedan od najozbiljnijih izazova za globalnu sigurnost, pogotovo nakon napada od 11. septembra 2001“

4449 pregleda 7 komentar(a)
Injac, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Injac, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

U Vojsci Crne Gore je sve više žena, što je pokazatelj progresa u cjelokupnom sistemu odbrane, ocijenila je ministarka odbrane Olivera Injac.

Ona je na konferenciji „Uključivanje roda u napore za borbu protiv terorizma na zapadnom Balkanu", kazala da su terorizam i nasilni ekstremizam sve više usmjereni na ugrožavanje žena i ženskih prava.

To, prema njenim riječima, zahtijeva adekvatan odgovor, na nacionalnom i međunarodnom planu.

„Imajući u vidu da je prva žena počela službu u Vojsci Crne Gore prije samo 12 godina, jasno je o kolikom se progresu radi“, rekla je Injac, saopšteno je iz Ministarstva odbrane (MOD).

Injac je navela da u Vojsci Crne Gore ima oko deset odsto žena, dok ih je u kompletnom sistemu odbrane 14,7 odsto.

Ona je ocijenila da savremeni terorizam karakterišu upravo nasilje prema najosjetljivijim društvenim kategorijama i tendencija uticaja na promjenu ponašanja određenih kategorija.

„Terorizam karakterišu organizovane aktivnosti. Posljednjih decenija, ovaj fenomen postao je globalni problem i jedan od najozbiljnijih izazova za globalnu sigurnost, pogotovo nakon napada od 11. septembra 2001“, kazala je Injac.

Injac je najavila da će MOD težiti što većem uključivanju žena u sektor odbrane.

Ona je oblasnila da uključivanje žena u sektor odbrane podrazumijeva rušenje društvenih stereotipa.

"I nastavak implementacije planova i međunarodnih preporuka za integrisanje žena na liderskim pozicijama u sektoru odbrane, kako bi se pojačali kapaciteti u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma", rekla je Injac.

Bonus video: