Škole Balkana obilježile Dan zajedničkog života u miru

Učenici i nastavnici ovih škola doprinijeli su razvoju metodologije za učenje i međukulturnom dijalogu

3913 pregleda 0 komentar(a)
Osvijetljena Gimnazija "Stojan Cerović", Foto: Privatna arhiva
Osvijetljena Gimnazija "Stojan Cerović", Foto: Privatna arhiva

Spoljne fasade šest škola širom zapadnog Balkana bile su osvijetljene plavom bojom u znak obilježavanja Međunarodnog dana zajedničkog života u miru.

Osvjetljenje je dio kampanje „Mladi nadahnuti mirom“, kojom se slavi uspjeh projekta „Podrška kolektivnom vođstvu zapadnog Balkana za pomirenje: kapacitet i tempo za RYCO“.

Kako je saopšteno, osvijetljene škole su: Gimnazija „Stojan Cerović“ u Nikšiću, Škola sa internatom za djecu sa smetnjama u sluhu i govoru „11. maj" u Jagodini, Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović" u Ilijašu, Srednja škola „Isa Boletini" na Vori, Srednja škola „Prenk Jakova" u Đakovici i SEPUGS "Vasil Antevski" Dren, u Skoplju.

„Učenici i nastavnici ovih škola dio su porodice RYCO, realizovali su razmjenu među mladima, doprinijeli su razvoju metodologije za učenje i međukulturnom dijalogu i predstavljaju ideju da formalno obrazovanje ima ulogu u ujedinjenju mladih i njihovoj podršci u izgradnji i održavanju mira u regionu“, saopšteno je.

Ovaj projekat podržava Fond za izgradnju mira Ujedinjenih nacija, u partnerstvu sa UNDP-om, UNFPA-om i UNICEF-om u Albaniji, a promoviše se kroz kampanju „Mladi nadahnuti mirom“ koja će se održati u celom regionu tokom maja 2021 godine.

Bonus video: