Vlada ne odovara na dopise ASK

Radulović kazao da se pitanje dodjele kredita i stanove može riješiti za tri mjeseca ako ima političke volje

13183 pregleda 5 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije Momčilo Radulović poručio je juče da se pitanje Vladinog dijeljenja stanova i stambenih kredita može riješiti za najviše tri mjeseca ukoluko bude postojala politička volja.

Direktorica Agencije Jelena Perović kazala je na jučerašnjoj sjednici Savjeta Agencije da sporna Vladina odluka na osnovu koje su stanovi i stambeni krediti dijeljeni još na snazi.

Na sjednici je rečeno da je međuresrona radna grupa koja se bavila tim pitanjem, a u kojoj su učestvovali i njihovi predstavnici, svoj dio posla završila u mandatu prošle Vlade.

“Novoj Vladi je sve to dostavljeno i ona još ništa nije uradila po tom pitanju, i to su činjenice”, kazala je Perovićeva na pitanje članice Savjeta Goranke Vučinić o tom pitanju.

Tu je, prema riječima Radulovića, predloženo odstranjivanje svih onih problematičnih odredbi koji su omogućili da se na “netransprentan, nefer i ponekad nemoralan način” dodjeljuju stanovi i krediti. Međutim, požalio se da mjesecima nisu dobili nikakav odgovor iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića.

“Već tri i po mjeseca mi nismo dobili odgovor na naš dopis koji sam poslao ispred Savjeta premijeru da se ponovo pokrene pitanje izmjene regulative i da Vlada krene ka parlamentu da se ta inovirana odluka usvoji”, kazao je on na sjednici.

Na pitanje Vučinićeve koliko je Agencija poništila svojih mišljenja, Perovićeva je kazala samo jedno.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da je Agencija poslije dvije godine poništila svoje mišljenje po kojem se samo savjetnici predsjednika Crne Gore nisu smarali javnim funkcionerima, kao i da je potom pokrenut postupak protiv poslanika Demokratske partije socijalista i njegovog savjetnika Petra Ivanovića zbog sumnje da krši Zakon o sprečavanju korupcije.

“Greška koje je učinjena u mandatu prethodnog menadžmenta smatram da je bila potpuno nepotrebna”, kazao je na tu temu Radulović.

Agencija je juče predstavila rezultate iz prvog kvartala ove godine.

“Agencija je u gotovo svim oblastima rada zabilježila bolje rezultate u odnosu na isti izvještajni period prethodnih godina, a u pojedinim čak i premašila rezultate na nivou cijele godine”, kazala je na sjednici Milena Kustudić.

Tako je u prvom kvartalu pokrenula 162 prekršajna postupka zbog kršenja odredbi Zakona koji se odnose na prijavu prihoda i imovine, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 25. Bilo je i 40 prijava zviždača, što je najviše od početka rada Agencije na nivou prva tri mjeseca godine. “Svega 12,5 odsto (5)” navodi se u dokumentu. Savjet je pohvalio rezultate.

Bonus video: