Teško dostupni dokumenti sa sjednica Vlade

“Novo rješenje omogućava bolju preglednost, ali potrebno je dalje raditi na kvalitetnijoj i detaljnijoj organizaciji dokumenata i lakšoj pretrazi potrebnih informacija, jer je to sada ograničeno”, kazao je Damir Suljević iz CGO

1253 pregleda 0 komentar(a)
Iz Vlade su kazali da se portal konstantno upotpunjuje dodatnim sadržajima, Foto: gov.me
Iz Vlade su kazali da se portal konstantno upotpunjuje dodatnim sadržajima, Foto: gov.me

Novi sajt Vlade bio je neophodan, ali je zbog trenutnih ograničenja, neophodan dalji rad na njemu, to su poručili iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) nakon što je prije dva dana Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija predstavilo novi Vladin portal - njegovu prvu fazu.

“Novo rješenje omogućava bolju preglednost, ali potrebno je dalje raditi na kvalitetnijoj i detaljnijoj organizaciji dokumenata i lakšoj pretrazi potrebnih informacija, jer je to sada ograničeno”, kazao je Damir Suljević iz CGO.

Povezani članci

18. Maj 2021.

Proradio novi portal Vlade, čekaju sugestije

Iz te NVO kazali su da kao korisnici najviše zamjeraju na tome što su “materijali sa sjednica, koji su često ključni za procjenu nekih politika ili analize, teško dostupni”.

“Oni su sad integrisani u saopštenja koja se hronološki ređaju, a iz neobjašnjivih razloga je uklonjena opcija po kojoj su oni bili dostupni direktno putem jednog klika i jasno razvrstani po sjednicama. Na novom sajtu, takođe, nedostaju i materijali sa sjednica prethodnih Vlada, a makar u ovom trenutku većina linkova koja vodi ka arhivi ranijih sajtova Vlade, uključujući i ovu, nije u funkciji. Ovi segmenti su veoma važni sa aspekta transparentnosti i ne bi smjeli nedostajati”, kazao je Suljević.

Sajt je, dodaje on, prema svemu sudeći, vrlo sličan nekim rješenjima iz zapadnih država, poput Velike Britanije.

“Ipak, i u zemljama regiona su postojala dobra rješenja, koja su mogla pružiti korisne ideje, kao što je to slučaj sa sajtom Vlade Hrvatske. Na tom sajtu se, na primjer, već na samom vrhu, kao druga na naslovnom meniju, nalazi stavka za pristup materijalima sa sjednica Vlade”, kazao je Suljević.

Rekao je i da jesu za pohvalu “napori da se sajt učini pristupačnim i za lica sa invaliditetom”.

“Međutim, date opcije još nisu u potpunosti osigurale pristupačnost, jer je govorna reprodukcija predviđena za pretragu na sajtu prilično nerazgovjetna, a samim tim i neupotrebljiva za slabovidne osobe. Na drugoj strani, to nije slučaj i sa govornom reprodukcijom za sadržaje koji se, recimo, odnose na saopštenja za javnost, koja je u tom dijelu kvalitetno napravljena”, rekao je Suljević.

Goran Macanović iz Saveza slijepih, kazao je ranije “Vijestima” da novi portal zadovoljava više od preporučenog minimuma standarda pristupačnosti.

Iz CGO dodaju i da je, iako Zakon o slobodnom pristupu informacijama to nalaže, izostala proaktivna objava informacija, da linkovi ka mnogim informacijama nisu aktivni.

“Što pruža samo privid dostupnosti informacije. Slično je i kod informacija kojima je odobren pristup shodno zahtjevu, a dosta je i neažurnih djelova. Na primjer, neažurirana je, i bez mogućnosti pristupa sadržaju, i lista rješenja i drugih pojedinačnih akata koji su od značaja za prava, obaveze i interese trećih lica, imajući u vidu da se još u samom vrhu, kao treće na listi, nalazi Obavještenje o Planu javnih nabavki iz čak 2019. godine”, kazao je Suljević.

U CGO, kako su rekli, cijene da se dio problema sa funkcionisanjem sajta može pripisati tome što još nije osposobljen u potpunosti.

“Mada je nejasno zašto migracija podataka nije obavljena efikasnije i za korisnike nevidljivije. Uostalom, sajt nije radio puna tri dana, što u eri digitalnih servisa i potrebe za brzim pristupom informacijama predstavlja mnogo vremena, a nije ni uobičajeno da se na taj način vrši transformacija sajta u organima ovog nivoa. Konačno, za sada na sajtu nema dovoljno ni potrebnih dokumenata koji zadovoljaju standarde otvorenih podataka, što je i ranije isticano kao problem. Želimo da vjerujemo da se radi samo o tome da još nisu postavljeni, a ne da je to pitanje ostalo zanemareno”, rekao je on.

Iz Vlade su kazali da se portal konstantno upotpunjuje dodatnim sadržajima, te da će resor Tamare Srzentić otpočeti i aktivnosti na drugoj fazi projekta koja podrazumijeva prelazak ostalih organa uprave na novu platformu.

Iz Ministarstva su pozvali građane, medije i NVO da upute komentare na novi sajt.

Prvu fazu portala radila je “Fleka”, a vrijednost posla je nešto preko 105.000 eura. Prethodni portal razvijen je prije 12 godina.

Bonus video: