Proradio novi portal Vlade, čekaju sugestije

“Portal se konstantno upotpunjuje dodatnim sadržajima, a uveliko se radi i na dopuni verzije na engleskom jeziku. Ministarstvo će otpočeti aktivnosti na drugoj fazi projekta koja podrazumijeva prelazak ostalih organa uprave na novu platformu”, saopštili su juče iz tog resora

5645 pregleda 12 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Novi portal Vlade tokom prvog dana imao je u svakom trenutku oko 1.000 posjetilaca. Prvi utisci, sudeći prema društvenim mrežama, dobri su i, pored ostalog, korisnici su najprije primijetili brže učitavanje. Sa druge strane, sa novog sajta neki linkovi ne vode nigdje, neki vode do starih servisa, među kojima je portal Glas građana - elektronske peticije (epeticije.gov.me). I dalje je aktivan stari portal eUprava, a juče, pored ostalih, u funkciji nije bio portal javnih nabavki. Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija na čijem je čelu Tamara Srzentić, saopštili su da još nisu završene sve aktivnosti.

“Portal se konstantno upotpunjuje dodatnim sadržajima, a uveliko se radi i na dopuni verzije na engleskom jeziku. Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija će otpočeti aktivnosti na drugoj fazi projekta koja podrazumijeva prelazak ostalih organa uprave na novu platformu”, saopštili su juče iz tog resora.

Prvu fazu portala, kako je odlučeno na javnom pozivu u oktobru, radila je “Fleka”, a vrijednost posla je nešto preko 105.000 eura. Prethodni portal razvijen je prije 12 godina.

Iz resora Tamare Srzentić juče su saopštili da je nova platforma gov.me “stavlja potrebe građana u prvi plan”, a u potpunosti optimizovana za mobilne uređaje.

Kazali su da je jedna od glavnih zamjerki na prethodnu platformu bila u vezi sa otežanim pronalaženjem materijala na sajtu Vlade, te da novi portal “pruža bolje korisničko iskustvo, bržu i lakšu pretragu sadržaja, kao i bolju interakciju Vlade sa građanima, medijima i NVO sektorom”.

“Portal ispunjava uslove e-pristupačnosti i implementiran je poseban meni za poboljšanu pristupačnost sadržaja sa kontrolom kontrasta, veličine slova, razmaka teksta, animacija, zatim vizuelnim vodičem za lakše čitanje...”, saopštili su iz Ministarstva.

Goran Macanović iz Saveza slijepih “Vijestima” je juče kazao da je prezadovoljan novim portalom, da su i ranije, u starom sazivu Vlade, kao savez, bili konsultovani u vezi sa prilagođavanjem sadržaja osobama sa oštećenjem vida. Rekao je i da novi portal zadovoljava više od preporučenog minimuma standarda pristupačnosti.

Uz tekstualne sadržaje na sajtu postoji mogućnosti izbora za slušanje - klikom na dugme “Pročitaj mi”, korisnici mogu preslušati sadržaj članka.

“Pozivamo sve građane, medije i NVO da kroz davanje povratnih informacija, doprinesu unapređenju kvaliteta i sadržaja portala, kao i korišćenju svih funkcionalnosti koje ova platforma nudi”, poručili su iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Bonus video: