Odložen sastanak Carevića i Mitrovića: Moratorijum na gradnju u Budvi i Bečićima neće biti sjutra na sjednici Vlade

Carević je prethodno uputio dopis Mitroviću upoznajući ga sa stavom opštinske Komisije za praćenje planske dokumentacije na teritoriji opštine koja navodi razloge da uvođenje zabrane gradnje nije dobro za lokalnu upravu, a predloženo je formiranje ekspertskog tima

9542 pregleda 10 komentar(a)
Budva (Ilustracija), Foto: Vijesti/Vuk Lajović
Budva (Ilustracija), Foto: Vijesti/Vuk Lajović

Sastanak gradonačelnika Budve Marka Carevića i ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića koji je trebalo danas da bude održan u prostorijama ministarstva u Podgorici, odložen je za sledeću sedmicu.

To je "Vijestima" potvrđeno u Opštini.

Sastanak je inicirao Carević te pozvao Mitrovića da dođe u Budvu, a povod je bio najava stavljanja van snage dva detaljna urbanistička plana “Budva centar” i “Bečići" i uvođenja moratorijuma na gradnju do donošenja Prostorno urbanističkog plana za Budvu.

Carević je prethodno uputio dopis Mitroviću upoznajući ga sa stavom opštinske Komisije za praćenje planske dokumentacije na teritoriji opštine koja navodi razloge da uvođenje zabrane gradnje nije dobro za lokalnu upravu, a predloženo je formiranje ekspertskog tima kako bi se pronašlo održivo rješenje.

“O zabrani gradnje smo upoznati kroz Nacrt odluke o izradi PUP Opštine u članu 4, a potom i preko medija. Smatramo da nikako nije dobro jednostrano donošenje odluke o zabrani gradnje u cijelom obuhvatu DUP-a "Budva - Centar" izmjene i dopune i DUP-a "Bečići". S obzirom na to da se radi o odluci sa dalekosežnim posljedicama po buduće funkcionisanje Opštine, smatramo da je odluku ispravno donijeti jedino uz konsultacije sa predstavnicima Opštine. U ovom trenutku predmetni član 4 Nacrta odluke bi bio izuzetno štetan po Opštinu, uzimajući u obzir da je program investicionih aktivnosti i program uređenja prostora direktno vezan sa naplatom naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i on, shodno budžetu Opštine za 2021, iznosi 5,5 miliona eura, što predstavlja ukupno 15,3 odsto godišnjeg budžeta Opštine”, naveo je Carević u dopisu.

Mitrović je pozvao Carevića da dođe u Podgoricu, ali sastanak je danas odložen.

"Vijestima" je potvrđeno u Opštini da odluka o uvođenju moratorijuma neće biti na sjutrašnjoj sjednici Vlade.

Bonus video: