u prvoj zvaničnoj posjeti pljevljima i žabljaku

Popa: EU podržava transformaciju sjevera Crne Gore u zeleniji i prosperitetniji region

EU trenutno ulaže preko 2,5 miliona eura u 11 projekata prekogranične saradnje u kojima učestvuju korisnici iz ove dvije opštine", kazala je ona

2526 pregleda 3 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadorka Oana Kristina Popa boravila je danas u prvoj zvaničnoj posjeti opštinama Pljevlja i Žabljak, tokom koje je saopštila da će EU nastaviti da podržava sjever Crne Gore u naporima da se transformiše u moderan, zeleniji i prosperitetniji region.

Ona se sastala sa rukovodstvom lokalnih samouprava i razgovarala sa korisnicima projekata koje Evropska unija finansira u dvijema opštinama.

"Zadovoljstvo je vidjeti da ovaj region dobija podršku od EU u različitim značajnim oblastima. EU trenutno ulaže preko 2,5 miliona eura u 11 projekata prekogranične saradnje u kojima učestvuju korisnici iz ove dvije opštine", kazala je ona.

Popa Žabljak i Pljevlja
foto: EU info centar

Navedeni projekti podržavaju lokalne zajednice u širokom spektru oblasti, uključujući zaštitu životne sredine, klimatske promjene, odgovor na prirodne nepogode, turizam, poljoprivredu, zapošljavanje i zdravstvo.

Popa je u Pljevljima posjetila Osnovnu školu "Salko Aljković", u kojoj je EU finansirala ugradnju solarnih panela.

Pljevlja Žabljak
foto: Tviter/Oana Kristina Popa

"Kvalitet vazduha je veoma važno pitanje u Pljevljima i ova škola je veoma dobar primjer kako lokalna zajednica može da pomogne u očuvanju životne sredine, oslanjajući se na čiste izvore energije", navela je šefica EU Delegacije.

Ona je podsjetila da je EU do sada uložila 2,5 miliona eura u uspostavljanje mreže Natura 2000, u cilju zaštite ekološki najvrjednijih i najugroženijih staništa u Crnoj Gori, a kako se navodi u saopštenju, Pljevlja i Žabljak su oblasti izuzetno bogatog biodiverziteta.

Popa Žabljak i Pljevlja
foto: EU info centar

"Sada planiramo podršku za još dva projekta povezana sa Natura 2000, ukupne vrijednosti 2 miliona eura, koji će takođe pomoći očuvanju i zaštiti bogatog biljnog i životinjskog svijeta ovog podneblja", najavila je Popa.

Tokom posjete Žabljaku, susrela se i sa predstavnicima Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i Nacionalnih parkova Crne Gore, korisnicima EU projekta koji pomaže u istraživanju i zaštiti ugroženih vrsta i obezbjeđuje neophodnu opremu za rendžersku službu u Nacionalnom parku Durmitor.

Popa Žabljak i Pljevlja
foto: EU info centar

Ona je takođe obišla i džamiju i crkvu u Pljevljima, te kazala da multikulturnu i multikonfesionalnu tradiciju treba njegovati i čuvati.

Pljevlja Žabljak
foto: Tviter/Oana Kristina Popa
Pljevlja Žabljak
foto: Tviter/Oana Kristina Popa

"Glas manjinskih zajednica treba da se čuje. One su veliko bogatstvo za proces pristupanja", napisala je ona na svom Tviter nalogu.

Preporučujemo za Vas