Lekić: Odlazeći menadžment kompanije potpisao sopstvenu smjenu, jedna od profesionalnih aktivnosti bila paljenje arhive

Lekić navodi da su šikaniranja bila po političkoj osnovi, i prema pojedinim stručnim licima, "od kojih im je prijetila opasnost da budu otkriveni u svojim sumnjivim radnjama", a da odlazeći menadžment više brine o otpremninama, nego o zaštiti na radu u kopovima rudnika

10676 pregleda 5 komentar(a)
Lekić, Foto: Privatna arhiva
Lekić, Foto: Privatna arhiva

Izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić poručio je "odlazećem menadžmentu kompanije" da su potpisali sopstvenu smjenu svojom današnjom izjavom "da će znati da odbrane svoju čast, ugled i dostojanstvo, svim dozvoljenim sredstvima".

“S obzirom da su ovakvim tekstom, koji krši Zakon o radu, Zakon o privrednim društvima, kao i sve opšte akte Rudnika uglja , te ugovore koje su odlazeći menadžeri potpisali, već reagovali nedozvoljenim sredstvima i sebe demantovali, čime su potpisali sopstvenu smjenu”, naveo je Lekić u reagovanju na današnje saopštenje deset članova menadžmenta Rudnika uglja, koje je par dana ranije pozvao da odustanu od otpremnina najavljujući pritom i ispitivanje zakonitosti takvih potraživanja.

Menadžment je saopštio da Lekićevi “moralni nazori nijesu principijelni kada je u pitanju lični interes” i da poruke koje je uputio članovima menadžmenta nijesu primjerene profesionalnim dometima i kapacitetima bilo kog poslovnog čovjeka.

Lekić je članovima menadžmenta poručio da će ubuduće imati priliku da se dokažu na tržištu rada, a oni koji eventualno ostanu u Rudniku, moraće da zarade platu.

"Vjerovatno ih je podstakao i pomen krivičnih prijava. Razumljivo je i to, iako polovni damperi, plaćeni kao novi, ne pričaju, ipak će pričati nezavisne i stručne komisije. Ne priča ni motor od dampera, jedan jedini, a plaćan više puta, ali pustiće glas, opet, komisija, stručna i nezavisna. Da ne nabrajamo... Kad propričaju stručne i nezavisne komisije, možda i tužilaštvo pusti glas ", naveo je Lekić u reagovanju.

Lekić navodi da je jedna od osnovnih, profesionalnih aktivnosti odlazećeg menadžmenta u skorije vrijeme bila paljenje arhive.

"Menadžment se i dalje usuđuje da spočitava profesionalnost novog Izvršnog direktora i da mu zamjera njegov osvrt na basnoslovne otpremnine odlazećeg menadžmenta. Isticanje ove teme, nameće potrebu pomena jedne od osnovnih, profesionalnih aktivnosti odlazećeg menadžmenta u skorašnjem vremenu – paljenje arhive. Očigledno, nadasve profesionalan pristup uklanjanja tragova", rekao je izvršni direktor Rudnika uglja u Pljevljima.

Lekić je potvrdio da nije pregovarao sa menadžmentom kompanije, što su oni tvrdili u današnjem reagovanju, jer "svaki pokušaj dogovora oko otpremnina i ostvarenja ostalih mogućnosti za članove odlazećeg menadžmenta, mogao bi se podvesti pod član 387 Krivičnog zakonika - Pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela".

"Izvršni direktor nije "hrabar" da ide tim putem, kao menadžeri koji straha nemaju.

Odlazeći menadžment iznosi zanimljivu konstataciju u odnosu na izjavu Izvršnog direktora da će se preispitati eventualna krivična odgovornost, a u čemu odlazeći menadžeri vide prijetnju...Ostaje nejasno, kako odlazeći menadžment vidi prijetnju u smislu ispitivanja zakonitosti poslovanja i eventualne krivične odgovornosti Spočitavaju Izvršnom direktoru oko njegovih nadležnosti. Zanimljivo, pošto izgleda da su prije nekoliko godina, poslednji put čitali azbuku, odnosno osnov njihovog rada i funkcionisanja Preduzeća, – Statut Rudnika uglja. Za njihovu informaciju, mnogo se toga izmijenilo od kad su poslednji put čitali Statut po kome rade...Sve što načitani, odlazeći, menadžment osporava Izvršnom direktoru, upravo mu je garantovano Statutom", tvrdi Lekić.

"Pominju da otpremnine nisu ništa novo. Vjerovatno za njih. Pošto navode da se otpremnine predviđaju ugovorima od 2002. godine, čudi nas, zašto su svoje ugovore držali u sefu, i da su ti ugovori, prvi put, tek prije mjesec dana donijeti u arhivu, a gdje se, mimo svih knjižnih pravila, držao samo zaveden broj, bez dokumenta, pod koji broj su, godinama posle, ubacili njihove, visokomoralne ugovore. Taman pred smjenu i željenu otpremninu, spoznaše se tajne otpremnina", naveo je Lekić u reagovanju.

Kaže i da odlazeći menadžeri niti su pozvani niti kvalifikovani da procjenjuju stručnost "licima angažovanim sa strane".

"Niti su odlazeći menadžeri pozvani, niti su kvalifikovani za to. Još se prethodno pozivaju na kolegijalne odnose i profesionalnost, u slučaju kad njih neko proziva. Da ne ulazimo sad dublje u njihove dugogodišnje karijere i polovne dampere, po cijeni novih. Po svemu sudeći, njihovu računicu baba i žaba će pobrkati „eksperti“ kako ih sa nipodoštavanjem, označiše pod navodnicima. Istine radi, potrebno je naglasiti, da su lica angažovana po ugovoru o djelu, potpuno u skladu sa zakonom, odnosno, za poslove koje ne spadaju u opis poslova, postojećih radnih mjesta", istakao je Lekić.

Tvrdi i da je Rudnik imao trošak za lica sa strane, koja su radila posao odlazećih menadžera.

"Zanimljivo je da odlazeći menadžeri, dakle, na funkciji još koji dan, u medijima iznose detalje ugovora izvršnog direktora i trećih lica, dok prethodno spočitavaju izvršnom direktoru kršenje pravila oko poslovne tajne. Nedoslijednost odlazećih menadžera, počinje čak i da zabavlja. Nećemo se detaljno osvrtati na sve neutemeljene navode, ali da se dotaknemo ugleda RUPV, koji pominje odlazeći menadžmet. Novo rukovodstvo će pokušati da povrati ugled RUPV koji je nekada imao, pa čak i pred najpoznatijim svjetskim kompanijama koje prodaju rudarsku opremu, a koje sada, sa indignacijom odbacuju mogućnost bilo kakve saradnje sa RUPV. Vjerovatno odbacuju saradnju zbog profesionalnosti odlazećeg menadžemnta i postupaka javnih nabavki u njihovoj organizaciji. Takođe, u odnosu na navode o doprinosu i radu odlazećeg menadžmenta, možda najbolji odgovor daju zaposleni u RUPV, koji se svakodnevno obraćaju novom rukovodstvu i ističu šikaniranja koja su trpjeli od odlazećeg menadžmenta"

Lekić navodi da su šikaniranja bila po političkoj osnovi, i prema pojedinim stručnim licima, "od kojih im je prijetila opasnost da budu otkriveni u svojim sumnjivim radnjama".

Izvršni direktor Rudnika navodi da a odlazeći menadžment više brine o otpremninama, nego o zaštiti na radu u kopovima rudnika.

"Šta li misle o radniku u blatu od glave do pete i šta su spremni njemu da urade, kad nipodoštavaju borbu predjednika jednog od sindikata? Retoričko pitanje, na koje, odgovor znaju mnogi radnici. Posebno ovi u blatu, koji mjesecima nisu zadužili osnovnu opremu, neophodnu za bezbjedan rad. Ovom prilikom, pozivamo radnike, da slobodno, uz svu zakonsku zaštitu, u još većem broju obavijeste novo rukovodstvo o nepočinstvima odlazećeg menadžmenta, kako bi se preduzele zakonom i opštim aktima društva, propisane mjere. Takođe, obavještavamo javnost da su već pokrenuti neki disciplinski postupci, te da će se kroz njih riješiti pitanja optremnina u skladu sa zakonom", naveo je između ostalog Lekić u reagovanju.

Bonus video: