"Nećemo se odreći otpremnina zbog Lekićevog moralisanja"

“Nijeste saopštili javnosti, da je vaša zarada ugovorena u visini većoj od ugovorene zarade bilo kog člana aktuelnog menadžmenta, sa ugovorenim mehanizmom zaštite u slučaju razrješenja (75 odsto zarade do isteka mandata)? U poređenju sa otpremninama očigledna je nesrazmjera u iznosima", navodi se u reagovanju

6663 pregleda 10 komentar(a)
Pljevaljski rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Pljevaljski rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan

Deset članova menadžmenta Rudnik uglja, koje je na tu funkciju izabrao prethodni Odbor direktora optužio je izvršnog direktora Milana Lekića, da nije saopštio javnosti iznos svoje zarade, koja je kako navode veća od ugovorene zarade bilo kog člana menadžmenta.

U reagovanju na Lekićev poziv članovima menadžmenta na odustanu od otpremnina najavljujući pritom i ispitivanje zakonitosti takvih potraživanja, oni navode da Lekićevi moralni nazori nijesu principijelni kada je u pitanju lični interes.

“Nijeste saopštili javnosti, da je vaša zarada ugovorena u visini većoj od ugovorene zarade bilo kog člana aktuelnog menadžmenta, sa ugovorenim mehanizmom zaštite u slučaju razrješenja (75 odsto zarade do isteka mandata)? U poređenju sa otpremninama očigledna je nesrazmjera u iznosima (iznos bruto zarade i drugih prinadležnosti za 3-4 godine za nikakav rad). Takođe, nijeste saopštili da ste nezakonito ugovorili naknade angažovanih „trećih lica - eksperata“ u pojedinačnim iznosima u visini mjesečne zarade direktora sektora na period od 2 mjeseca”, navodi se u reagovanju kojeg su potpisali Stjepan Gazdić-tehnički direktor, Dane Čamdžić- direktor Sektora za razvoj i investicije, Golub Đondović- direktor Sektora Proizvodnja, Budislav Jaredić- direktor Sektora Promet, Dragan Mijatović, direktor Sektora ekonomskih poslova, Mugdin Nuhanović, direktor Sektora za pravne, kadrovske i opšte poslove, Radenko Ostojić, upravnik RJ Održavanje, Dragiša Terzić, upravnik RJ Transport, Šećer Bajrović, upravnik RJ nabavka i logistika I Velimir Janjić, pomoćnik izvršnog direktora za korporativne, regulatorne i normativne poslove.

Svi oni, potvrdio je nedavno Lekić, po osnovu menadžerskih ugovora imaju pravo na otpremnine u iznosu od 42 do 63 hiljade eura, zavisno od primanja koja su imali. Do sada je otpremnina isplaćena samo bivšem izvršnom direktoru Slavoljubu Popadiću oko 80.000 eura.

Tvrde i da kompanija neće morati da plati ni jedan cent na ime otpremnina ukoliko Odbor direktora odluči da aktuelni menadžment nastavi sa radom u skladu sa zaključenim ugovorima, a imajući u vidu postignute rezultate u prethodnom periodu.

“Smjena cjelokupnog menadžmenta bi predstavljao svojevrstan presedan za koji bi bilo teško pronaći sličan primjer u praksi. U svih 68 godina postojanja Rudnika uglja se nije desilo da se cijeli menadžment ili veći broj menadžera zamijeniu jednom potezu. Stoga je "lopta" u vašem dvorištu”.

Upozorili su Lekića da njegove poruke koje je uputio članovima menadžmenta nijesu primjerene profesionalnim dometima i kapacitetima bilo kog poslovnog čovjeka.

“Vaš pokušaj da svojevrsnom ucjenom unaprijed diskreditujete svoje nekadašnje kolege, vrijeđa ljudsko dostojanstvo, moralni i lični integritet svih članova menadžmenta RUPV – dosadašnje kompanije od respekta i ugleda! Takav pristup nije korektan, a nije u vašem niti u interesu kompanije u cjelini”, stoji u reagovanju.

Ističu da su oni još uvijek zvanični menadžment Rudnika uglja, a ne bivši kako to Lekić navodi u javnom obraćanju .

“Korektan i profesionalan odnos bi bio da ste, a nijeste, pozvali aktuelne članove menadžmenta na razgovor i informisanje po svim, pa i po temama o kojima je riječ. Ne biste došli u situaciju da sami sa sobom i sa rečenim sindikatom razgovarate o temi koja još uvijek nije "na stolu", a nije ni u okviru vaših ingerencija i nadležnosti”, ističu članovi menadžmenta.

Tvrde i da tema o otpremninama o kojima Lekić govori “nije aktivirana i to ne može biti sve dok Odbor direktora ne razriješi, članove menadžmenta.

O eventualnim isplatama otpremnina, dodaju oni , može biti riječi tek kada Odbor direktora razriješi aktuelni menadžment.

“Kako će se i za šta opredijeliti članovi menadžmenta tek će biti poznato nakon eventualnog razrješenja i zavisno od toga „što je alternativa“. Ali kada nema nikakvog poziva i ponude sa druge strane, iluzorno je očekivati da će se članovi menadžmenta unaprijed odreći svojih legitimnih prava zarad „moralisanja“ izvršnog direktora i „galame“ vođe Sindikalne organizacije. Uzgred, mehanizam ugovorenih otpremnina nije ništa novo i mimo svijeta, zakona i uobičajene prakse. On se primjenjuje u RUPV od kada postoje menadžerski ugovori tj. od 2002. godine i do sada se to poštovalo bez bilo kakve „galame“, pa i pomenutog sindikata koji se, gle čuda, tek sada prvi put oglasio ovim povodom”,

Ističu da je aktuelni sastav menadžmenta svoj rad pokazao i dokazao kroz svoj doprinos u evidentnim rezultatima poslovanja, stanja i ugleda Kompanije.

Upozorili su Lekića da je nadzorna i kontrolna funkcija nad menadžmentom i Društvom u cjelini u nadležnosti Odbora direktora, a za preispitivanje eventualnih nezakonitosti u radu i poslovanju nadležna je Skupština akcionara koja, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, može angažovati nezavisne eksperate.

“A šta ste vi uradili? Na svoju ruku ste, neovlašteno, angažovali „eksperte“ bez stručih znanja i bez dana korporativnog iskustava da u svojstvu „trećih lica“, suprotno zakonskim propisima, „čeprkaju“ po zakonom zaštićenoj zvaničnoj dokumentaciji Društva i personalnoj dokumentaciji članova menadžmenta, ne bi li našli što kompromitujuće!? Na taj način ste, suprotno zakonu, neovlašćeno „trećim licima“ stavili na raspolaganje zvaničnu dokumentaciju, evidencije Društva i lične podatke zaposlenih. Sa druge strane, niti vi niti vaši "eksperti" nemate dovoljno znanja, stručnosti, iskustva ni kompetencija za istraživanja takve vrste, a možemo sa sigurnošću da pretpostavimo na čiju štetu će se isto okončati”, navodi se u reagovanju članova menadžmenta.

Poručuju Lekiću da je licemjerno pozivanje na solidarnost sa zdravstvenim radnicima I zaposlenima u Rudniku uglja, jer je poznato da ta kompanija dala značajan doprinos realizaciji donacija zdravstvenom sistemu.

“Izražavamo nadu da ćete promijeniti svoj odnos prema članovima menadžmanta, pa i ako ne gajite zeru poštovanja prema njima, a ono da ćete, makar, biti korektni i ponašati se dostojanstveno kako to zaslužuje mjesto na koje ste imenovani, te da nećete sebi, ali i Kompaniji „zabiti autogol“. U suprotnom, budute uvjereni da ćemo znati da odbranimo svoju čast, ugled i dostojanstvo. Svim dozvoljenim sredstvima”, poručili su Lekiću članovi menadžmenta.

Bonus video: