Snimci i očevici odali Kandića

“Nismo dobili snimke sa gradskih kamera, jer smo obaviješteni da ne rade. Uvidom u snimku sa nadzorne kamere tržnog centra “Palada”, utvrđeno je da je Popović automobilom prošao kada se upalilo zeleno svjetlo na semaforu, a da je ‘mercedes’ kojim je upravljao Kandić iz suprotnog smjera udario u to vozilo”

31556 pregleda 280 reakcija 54 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: SAVO PRELEVIC
Sa sjednice Odbora, Foto: SAVO PRELEVIC

Zamjenik generalnog sekretara Vlade Nikola Kandić, bio je za upravljačem vladinog “mercedesa” kada je izazvao saobraćajnu nezgodu u Podgorici, 2. maja.

To je utvrđeno tokom izviđaja, na osnovu snimaka video-nadzora, ali i saslušanih svjedoka, rekao je juče na skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu državni tužilac Vukas Radonjić.

Članovi tog parlamentarnog tijela juče su održali kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, šefa policije Zorana Brđanina i tužioca Radonjića, u svjetlu postupanja državnih organa u slučaju saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo službeno vozilo Generalnog sekretarijata Vlade.

Tužilac je poslanicima objasnio da Kandić još nije saslušan u tom predmetu, već da je postupajuća tužiteljka uzela izjave od vozača drugog automobila i njegovih saputnika, kao i od dva očevica udesa.

Na početku sjednice, predsjednik Odbora Milan Knežević pročitao je obavještenje koje im je dostavio zamjenik rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Nikola Boričić, u kojem je objašnjeno da je Aleksa Ćirović nakon nezgode prijavio da je bio za upravljačem državnog vozila.

Radonjić je, međutim, rekao je da je nakon saslušanja svjedoka i uvida u video nadzor utvrđeno da je službenim automobilom Vlade upravljao Kandić.

“Nismo dobili snimke sa gradskih kamera, jer smo obaviješteni da ne rade. Uvidom u snimku sa nadzorne kamere tržnog centra “Palada”, utvrđeno je da je Popović automobilom prošao kada se upalilo zeleno svjetlo na semaforu, a da je ‘mercedes’ kojim je upravljao Kandić iz suprotnog smjera udario u to vozilo”.

Istakao je da će vještaci utvrditi postoji li mogućnost da je obojici vozača bilo upaljeno zeleno svjetlo...

IMA I VOZAČA

Odgovarajući poslaniku Socijaldemokratske partije Rašku Konjeviću, tužilac je kazao da je zamjenik generalnog sekretara Vlade te noći koristio posebnu svjetlosnu signalizaciju na vozilu, koja pripada samo policijskim vozilima.

Objasnio je da su utvrdili i da je Ćirović 3. marta zaključio ugovor o djelu sa Generalnim sekretarijatom Vlade, na osnovu kog je zapošljen kao vozač Kandića.

Tužilac je rekao i da je utvrđeno da tablice na tom automobilu nijesu mijenjane nakon udesa.

Odbor je u zaključku pozvao sve nadležne institucije da u tom predmetu poštuju zakon, uključujući i Vladu čiji je Kandić službenik, kazao je Knežević.

Nije prihvaćen predlog Konjevića da premijera Zdravka Krivokapića pozovu da smijeni Kandića.

“Radi se o javnom funkcioneru i njegovom neprihvatljivom ponašanju. Javni funkcioneri se razrješavaju zbog izrečene riječi”, objasnio je Konjević.

Knežević je kazao da ne žele nikoga da brani, ali da bi to bilo prejudiciranje sudske odluke.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović rekao je da je očito da je policija te noći radila svoj posao kako treba i pozvao nadležne da kazni vinovnike događaja.

Slučaj Perović i Herkul Poaro

Knežević je pitao tužioca Radonjića da li je nakon udesa od 25. decembra, za koji je okrivljen bivši funkcioner Ministarstva odbrane Miljan Perović, neko okrivljen za krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Pitao ga je i da li je te noći specijalni tužilac Saša Čađenović uticao na tok uviđaja, pokušavajući da ga zataška, ali i zbog čega istražuju ko je njemu dostavio snimak udesa, a ne ko je htio da zataška taj događaj.

Od tužioca je tražio i objašnjenje zbog čega je taj postupak prekršajno završen, kada se nakon udesa službenim vozilom Ministarstva odbrane pojavio “dobrovoljac Lazar Perović”.

Knežević je rekao da će morati da zovu Herkula Poaroa da utvrdi ko je vozio automobil Generalnog sekretarijata Vlade tog dana, kao i ko je 25. decembra upravljao vozilom Ministarstva odbrane.

“Da nije bilo službeno vozilo, sve bi se odmah utvrdilo”, rekao je on.

Radonjić je kazao da ODT smatra da je Perović učinio prekršaj, ali da će krivicu utvrditi sud.

“Dok traje taj postupak ne mogu voditi druge postupke, pa ni protiv Miljana ni Lazara Perovića za krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja. Ako sud utvrdi krivicu Miljana Perovića, ODT će moći da pokrene postupak protiv Lazara Perovića, eventualno za krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja”, kazao je Radonjić.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović rekao je da je očito da je policija te noći radila svoj posao kako treba i pozvao nadležne da kazni vinovnike događaja"...

Bonus video: