StartUp akademija pokreće studente, a dugoročno i privredu Crne Gore

Prevelika zavisnost od jedne grane privrede negativno se odrazila na sve nas. Ovakvim Akademijama ohrabruju se studenti da što prije realizuju svoje ideje, ostanu ovdje, aktivno učestvuju u privrednom životu Crne Gore, što je jako bitno za sve nas“, kazao je Mitrović

1341 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

StartUp akademija izuzetno je bitna za studentsku zajednicu, ali i za ekonomiju Crne Gore, jer se njome ohrabruju studenti da što prije realizuju svoje ideje, ostanu ovdje i aktivno učestvuju u privrednom životu države, poruka je sa StartUp akademije.

Za jednog od polaznika Iliju Gardaševića, akademija predstavlja novo iskustvo i smatra da svi mladi koji žele da budu nezavisni treba da prođu kroz to, steknu nova znanja koja bi im pomogla u karijeri.

“Naš mentor nam je raširio vidike o tome kako se posluje, kako da sami sebi obezbijedimo egzistenciju. O tome ne možemo mnogo naučiti na fakultetu, i zbog toga je ovo jako korisno iskustvo”, kazao je on.

Ilijin drug i kolega sa ETF-a, član tima Jevto Pićurić, rekao je da je to velika škola i da takvi projekti pomažu da studenti vide šta ih čeka u budućnosti.

“Ovo je esencijalno za naše buduće poslovno iskustvo. Nakon svega mnogo sam bogatiji, prošao sam veliku školu i to će mi pomoći u karijeri”, rekao je Pićurić.

Student ETF-a Aleksandar Miličić, preporučio bi kolegama da se prijave i učestvuju u sličnim projektima, jer će osim sticanja novih znanja i vještina, komunicirati sa ljudima koji bi im ubuduće mogli biti poslodavci i saradnici.

“Zajednica kroz svaki ovakav projekat dobija makar jednog novog člana, koji će djelimično ili potpuno biti osposobljen za rad. Tržište je takvo da su sve potrebniji ljudi koji su sposobni da se bave ovakvim pozivima, i da od ideja koje imaju prave kompanije koje mogu da zapošljavaju veliki broj ljudi. Kroz konkretni rad na razvoju ideje, u razgovoru sa drugima, student će biti spreman za poslovne izazove koji ga čekaju”, rekao je on.

IT Akademija
foto: PR Centar

Ideja njegovog tima, kako je pojasnio, bazira se na iskorišćavanju otpadnih organskih materija kako u domaćinstvu, tako i u menzama, restoranima tako da korisnik može sebi da obezbijedi alternativne izvore energije kroz korišćenje toga otpada.

“Ta količina otpada organskih materija predstavlja veliki problem za cijelu planetu i na ovaj način može da se riješi značajna emisija metana koji povećava efekat staklene bašte”, objasnio je Miličić navodeći da će prezentacijom ideja ovogodišnja StartUp akademija biti završena 31. maja.

Njihov mentor, izvršni direktor Telenor-a Branko Mitrović, kazao je da su studenti druge generacije StartUp akademije Elektrotehničkog fakulteta „Rise-T“ donijeli novu energiju, entuzijazam i nove ideje.

"StartUp akademija je izuzeno bitna kako za studentsku zajednicu, tako i za ekonomiju Crne Gore. Svi smo vidjeli negativan efekat koronavirusa na privredu Crne Gore. Prevelika zavisnost od jedne grane privrede negativno se odrazila na sve nas. Ovakvim Akademijama ohrabruju se studenti da što prije realizuju svoje ideje, ostanu ovdje, aktivno učestvuju u privrednom životu Crne Gore, što je jako bitno za sve nas“, kazao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, od malih ideja mogu se napraviti veliki poduhvati i benefiti za čitavu privredu.

"Ideja je da to isto uradimo u Crnoj Gori. Studenti nam dolaze sa spremnom idejom i mi im, kao mentori, samo pomažemo da je uobliče i što bolje iznesu na tržište. U Telenoru smo prepoznali kolika je neophodnost i potreba privrede Crne Gore za IT ekspertima, a vidjeli smo da je to i na listi prioriteta nove Vlade“, kazao je Mitrović.