Prosvjetari jednom nogom u sudnici

Podgorički Gradski odbor Sindikata prosvjete procjenjuje da bi plaćanje časova preko norme, uz sudske troškove, mogao da košta budžet mnogo i ističu da neće tolerisati ignorantski stav Vlade prema nastavnicima

40908 pregleda 113 reakcija 56 komentar(a)
Prosvjetari radili mimo zakonske norme tokom pandemije (ilustracija), Foto: shutterstock.com
Prosvjetari radili mimo zakonske norme tokom pandemije (ilustracija), Foto: shutterstock.com

To što Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Vlada Crne Gore još nemaju ideju na koji način da nastavnicima plate časove, koje su tokom ove nastavne godine držali mimo zakonske norme zbog pandemije koronavirusa, državu bi moglo da košta i do 30 miliona eura.

To je „Vijestima“ kazao predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović.

On tvrdi da se prosvjetari već spremaju za sudnicu, jer zakonski rokovi pred Agencijom za mirno rješavanje sporova ističu.

Iz Ministarstva do juče „Vijestima“ nije odgovoreno da li su do sada od drugih resora dobili informaciju o modalitetima isplate nastavnicima za rad preko zakonske norme.

„Dosadašnje nećkanje i treniranje strogoće i ovakav ingnorantski stav Vlade prema nama, može državu koštati i do 30 miliona eura nadoknada i raznih sudskih troškova. Zakonski rokovi prema Agenciji ističu i možemo reći da smo već jednom nogom u sudnici po ovom pitanju. Javno pitam Ministarstvo: šta se dešava sa dopisom radne grupe, koji su ispred prosvjetnog resora uputili Ministarstvu finanasija, a u vezi sa plaćanjem časova preko norme? Zbog čega nema pregovora sa Sindikatom prosvjete“, pitao je Savović.

Savović
Savović

Ministarstvo nije odgovorilo na pitanje „Vijesti“ u vezi sa tim koliko su do sada imali sastanaka sa predstavnicima Sinidikata prosvjete, ali ni sa strukovnim udruženjima, tokom kojih bi dobili povratnu informaciju o načinima organizacije nastave tokom naredne školske godine, izazovima i problemima onlajn nastave. Nijesu odgovorili ni na pitanje da li su od Sindikata i strukovnih udruženja tražili i dobili informaciju o postignućima učenika u vrijeme pandemije, ali i modelima koji bi mogli obezbijediti kvalitetniju nastavu i bolje znanje đaka.

„Kao predsjednik najveće sindikalne organizacije u Crnoj Gori - Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica, koja sindikalno udružuje preko 2.600 nastavnika i zaposlenih u prosvjeti, dužan sam da se osvrnem i upozorim Ministarstvo na situaciju u podgoričkim školama i na položaj prosvjetara. Približava se kraj još jedne nastavne godine u zakonski neregularnim uslovima. Naime, mi smo naše učenike većim dijelom godine vaspitavali i obrazovali putem onlajn nastave i projekta „Uči doma“, a da niti jedno slovo o toj vrsti nastave ne postoji normirano u zakonima. Nova nastavna godina nam je na pragu, a Ministarstvo još ne pokreće pripreme i ne formira radne grupe“, kazao je Savović.

Poručio je da istraživanja problema i izazova ove vrste nastave treba da rade Zavod za školstvo i Centar za stručno obrazovanje.

„Koji još nijesu objavili rezultate ni prethodnog istraživanja kojim se hvale, a novo nikako da počnu. Neka Ministarstvo radi taj posao umjesto njih, ako ove institucije nijesu spremne za to. Ali ni Ministarstvo nije imalo sastanke na temu pripreme nove nastavne godine sa nastavničkim udruženjima, a odavno je trebalo“, ističe Savović.

On je naveo i da postoji pitanje koje su zaobilazile i prethodne državne prosvjetne administracije, a tiče se „uslova za izvođenje i pohađanje nastave“.

„U Podgorici je više prenatrpanih škola, čiji broj učenika i dva puta prelazi prostorne kapacitete. Raditi i u pet smjena u školama „Pavle Rovinski“, „Štampar Makarije“, „Dr Dragiša Ivanović“, „Slobodan Škerović“, a pri tome ostvarivati sve nastavno-obrazovne ishode, školske i vanškolske aktivnosti, u nastavi koja je kao što rekoh izvan zakona i sa neplaćenim radom, čini situaciju u tim ustanovama još težom“, kazao je Savović.

On od Ministarstva očekuje da pokrene inicijativu za izradu Strategije obrazovanja, prvu poslije 2002.

„Ovaj strateški dokument je svojevrsna lična karta ovog društva, pored ostalog mora da nam da odgovore kakvog obrazovanog građanina želimo“, zaključio je Savović.

Ne zna se kad se u klupe vraćaju đaci OŠ “Vladimir Nazor”

Savović je kazao i da su „posebno ugroženi prosvjetari u OŠ ‘Vladimir Nazor’.

„Oni zbog ugroženosti svojih i života učenika u školskom objektu ne znaju gdje će i kako završiti ovu nastavnu godinu“, kazao je Savović.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili na pitanje „Vijesti“ da li će i kada biti poznato do kada će ta podgorička ustanova biti zatvorena, ali ni da li se može očekivati da će se đaci u klupe vratiti od septembra.

Učenici ove škole pohađaju nastavu onlajn, nakon što je menadžment ustanove u februaru obavijestio Ministarstvo da je došlo do oštećenja na paviljonu III.

Ministarstvo je angažovalo stručnjake sa Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore da urade procjenu stanja tog, ali i ostalih paviljona.

„Vijestima“ je ranije iz tog resora rečeno da „u posljednjih pet godina nije bilo većih ulaganja u ovaj objekat, osim tekućih manjih investicija“.

Bonus video: