Bošnjačko vijeće: Nastaviti graditi društvo u kome se poštuju različitosti

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Ejup Nurković poručio je da Crna Gora jednako pripada svim njenim narodima

2949 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Bošnjačko vijeće
Foto: Bošnjačko vijeće

Bošnjačko vijeće uputilo je čestitku svim crnogorskim državljanima u Crnoj Gori i dijaspori čestitku povodom 21. maja - Dana nezavisnosti.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Ejup Nurković poručio je da je neophodno nastaviti graditi moderno evropsko društvo u kome se poštuju i uvažavaju multietničke i multikulturne različitosti.

"Bošnjački narod je devedesetih, u vremenu zla i progona, zdušno podržavao ideju obnove nezavisnosti Crne Gore, kada su mnogi sumnjali ili bili protiv, jer je vjerovao u mogućnost izgradnje samostalne države na principima međusobnog poštovanja, tolerancije i razumijevanja. Naša obaveza i patriotska čast je da u tom smjeru nastavimo, da aktivno učestvujemo u jačanju države i njenih institucija, a sve u cilju stvaranja stabilnog i demokratskog društva utemeljenog na svijetlim primjerima anifašističke ideje i živuće multikularnosti", naveo je Nurković.

Zato, kako je kazao, očekuju da današnji državni praznik kod svih građana u Crnoj Gori probudi iskonsku empatiju prema bližnjima i osnaži razboritost. "Da zajedničkim naporima i ulaganjima kreativnih sposobnosti doprinesemo dinamičnijem razvoju i opštem dobru, a najveće dobro je naša zajednička kuća - nezavisna i samostalna Država koju smo strpljivo gradili i koju u zajedništvu treba da čuvamo i unapređujemo."

"Primjer neka vam budu Bošnjaci i Bošnjakinje iz dijaspore, koji su i u toku najnovije krize iskazali izuzetnu privrženost svojoj domovini i ponovo dokazali da su čvrst oslonac Crnoj Gorina putu ozdravljenja, prevazilaženja krize i pridružiivanja evropskoj porodicii naroda i država. Onom sistemu vrijednosti koji podrazumijeva iskreno suzbijanje i odbacivanje svih pojava fašističke, nacionalističke i šovinističke ideologije", naveo je Nurković.

Poručio je da Crna Gora jednako pripada svim njenim narodima - svim građanima i da niko nema pravo da joj "nameće jednonacionalne ili bilo kakve sumnjive interese koji su u suprotnosti sa temeljnim vrijednostima civilizovanog svijeta" - pravde, jednakosti, solidarnost, i socijalne pravde.

"Uz najbolje želje za ličnu i porodičnu sreću i dalji uspjeh i razvoj naše države, srdačno Vam čestitamo 21.maj – Dan nezavisnosti”, zaključuje se u čestitki.

Bonus video: