Selfi ne ruši sudijski ugled

Đokaj: Prijava je “pokušaj diskreditacije i urušavanja ugleda i digniteta, kao sudije, predsjednika suda i građanina”
896 pregleda 15 komentar(a)
Amir Đokaj, Foto: Vijesti
Amir Đokaj, Foto: Vijesti
Ažurirano: 29.11.2017. 06:21h

Komisija za etički kodeks Sudskog savjeta odbacila je prijavu protiv predsjednika ulcinjskog Osnovnog suda Amira Đokaja, koji je ranije na Instagramu objavio selfi u bademantilu, sa logom hotela “Maestral”.

Iz Sudskog savjeta su “Vijestima” odgovorili da je Komisija za etički kodeks utvrdila da je “Đokaj postavio više fotografija na društvenoj mreži Instagram i našla da navodi inicijative koji se odnose na njegovo neprikladno odijevanje na jednoj fotografiji, nijesu od značaja za utvrđivanje povrede etičkih principa intergiteta sudije, koje su bile osnova za podnošenje inicijative”.

Podnosilac prijave, u koju su “Vijesti” imale uvid, ističe da “ovaj događaj nije nepoznat građanima Ulcinja, s obzirom na to da sudija Đokaj ima javan profil na toj mreži, zbog čega je postao gradska tema, a time ne poštuje dostojanstvo suda i svoje funkcije”.

“Etičkim kodeksom je propisano da je sudija za vrijeme rada u sudu dužan poštovati kodeks poslovnog odijevanja primjeren sudskom pozivu i biti prikladno odjeven u svim ostalim prilikama. Isti kodeks propisuje i da sudija ima pravo i dužnost da od službenika, kao i stranaka i građana koji pristupaju sudu, zahtijeva da se oblače primjereno sudskoj instituciji i njenom ugledu...”, navodi se u prijavi.

Đokaj je, kažu iz Sudskog savjeta, u izjašnjenju objasnio da su navodi podnosioca inicijative “zlonamjerni, tendenciozni i krajnje neprimjereni”. On smatra i da objavljena fotografija ne predstavlja neprikladno oblačenje, već “naprotiv - sasvim uobičajeno i prikladno oblačenje za boravak u svom domu ili u hotelskoj sobi i da ni na koji način ne predstavlja “razgolićenje”, kako to pokušava podnosilac inicijative da predstavi”.

Đokaj je Komisiji još kazao da kao sudija i predsjednik suda, za vrijeme rada u sudu strogo poštuje kodeks poslovnog odijevanja primjeren sudijskom pozivu, a takođe i da je u svakoj prilici van suda prikladno obučen i u skladu sa funkcijom koju obavlja.

Navode podnosioca inicijative smatra usmjerenim kao “pokušaj njegove diskreditacije i urušavanja njegovog ugleda i digniteta, kako kao sudije i predsjednika suda, tako i kao građanina”.

Đokaj je fotografuju sa Instagrama ipak u međuvremenu uklonio.“Komisija je cijenila i ostale navode podnosioca inicijative, ali je našla da su bez uticaja na donošenje odluke u ovoj stvari”, saopštili su iz Sudskog savjeta. Komisija za etički kodeks Sudskog savjeta utvrdila je da se sudija Osnovnog suda u Ulcinju Pero Lukić nije etički ponašao kada je ljetos na magistrali dočekivao turiste i sprovodio ih u svoje apartmane.

Bonus video: