Ribolov dozvoljen iako fali ribe

Nacionalni parkovi, uprkos ranijim najavama državnog sekretara Danila Mrdaka, odlučili da i ove godine omoguće ribolovcima da pecaju na Biogradskom jezeru

6009 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Odlukom Nacionalnih parkova, sportski ribolov na Biogradskom jezeru biće dozvoljen iako je državni sekretar Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Danilo Mrdak, na otvaranju sezone 1. maja, kazao da će zbog lošeg stanja ribljeg fonda ribolov ove godine, a moguće i duže, biti zabranjen.

“Javno preduzeće za nacionalne parkove, u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Prirodno-matematičkim fakultetom iniciralo je istraživanje ihtiofaune u NP ‘Biogradska gora’, kako bi se utvrdilo stanje ribljeg fonda u Biogradskom jezeru. Rezultati istraživanja daće dalje smjernice u vezi sa aktivnostima JPNPCG kada je očuvanje ihtiofaune u pitanju”, odgovorili su “Vijestima” iz Nacionalnih parkova na pitanje zašto je ribolov, urkos najavama, dozvoljen.

Iz Nacionalnih parkova su pojasnili da je, prema svjedočenju sportskih ribolovaca, u prethodnom periodu primijećen neuporedivo manji broj ribe u Biogradskom jezeru.

“JPNPCG razmotrilo je različite načine kada je očuvanje ribljeg fonda u pitanju. Jedan od predloga je bio stavljanje u funkciju ribnjaka u blizini Biogradskog jezera. Međutim, ihtiolozi su objasnili da su vodotoci kojima se napajaju ribnjaci puni sitnog mulja koji začepljuje škrge ribama, pa je samim tim veliki rizik za opstanak mlađi. Zato je od JPNPCG potekla inicijativa da se na bar dvije godine zabrani sportski ribolov na Biogradskom jezeru kako bi se pastrmki dalo vremena da se obnovi. Nakon konsultacija sa resornim Ministarstvom donijeta je odluka da se do završetka istraživanja i konkretnih i zvaničnih rezultata, na osnovu kojih će se utvrditi dalji koraci, sportski ribolov na Biogradskom jezeru odvija kao i prethodnih godina”, kazali su iz Nacionalnih parkova.

Bonus video: