U budžetu Glavnog grada planovi od prije 17 godina

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je pitala zašto je deficit za 2018.godinu veći u odnosu na 2017.godinu i kako je moguće da se ponovo planira prihod od prodaje imovine od 4 miliona eura kad toliki prihod nije ostvaren ni za prethodne četiri godine
1 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2017. 15:33h

Odbornik Demokrata u Skupštini Glavnog grada, Mitar Vuković, ocijenio je da je Nacrt budžeta Podgorice za narednu godinu samo kopija ranijih planova u kojem se ponavljaju projekti, koji su obećani prije 17 godina.

Vuković je na javnoj raspravi o dokumentu, kojoj nije prisustvovao nijedan građanin, kazao da su “osijedjeli od obećanja ključnih kapitalnih projekata u Glavnom gradu”.

“To se proteže od 2000 godine kada smo obećali sve ove kapitalne projekte, koji se nalaze u budžetu za 2018.godinu. Od 2000 obećavamo Gradsko pozorište, Dom za stare, bulevar Podgorica-Tuzi...”, kazao je Vuković, posebno zamjerivši što ni cent nije uložen za kapitalne projekte u Piperima.

Budžet Glavnog grada za 2018. godinu planiran je na 60.685.070 eura, što je za 5,91 odsto više u odnosu na tekuću godinu.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je pitala zašto je deficit za 2018.godinu veći u odnosu na 2017.godinu i kako je moguće da se ponovo planira prihod od prodaje imovine od 4 miliona eura kad toliki prihod nije ostvaren ni za prethodne četiri godine.

Popović je kazala da Grad planira izgradu Donjogoričkog bulevara iako je tek 29.avgusta podnijet predlog za eksproprijaciju dionice od Ulice Miloja Pavlovića do raskrsnice sa Lješkopoljskom ulicom.

“Nemoguće je ... da pričate o projektima koji su tek započeti...a nisu stvorene ni finansijske, ni bilo koje druge pretpostavke da počne njihova izgradnja”, kazala je Popović.

Sekretar za finansije Glanvog grada Miomir Jakšić je odgovorio da je za Donjogorički bulevar izvođač izabran i da će početi da radi kad budu riješeni imovinski odnosi.

On je, odgovarajući na pitanje Popovićeve da li je Grad tražio saglasnost Ministarstva finansija za prekoračenje deficita, kazao da su dobili odobrenje MF za prekoračenje i saglasnost na Nacrt odluke o budžetu.

“Sredstva koja ne utrošite za kapitalne projekte, prenosite iz godine u godinu. Iz 2016. smo prebacili u 2017.godinu oko osam miliona e ura. Sad vidimo da se planira 3,4 miliona...Gdje su potrošena ova četiri ipo miliona”, pitala je Popović.

Ističući da su značajno povećani svi prihodi i gotovo svi rashodi, Popović je pitala da li ima i troškova koje treba smanjiti, kao što su komunikacione usluge i troškovi advokata.

Jakšić je odgovorio da je deficit ove godine 9, 2 miliona eura i da je manji u odnosu na 2017.godinu, kada je iznosio 9, 6 miliona eura.

Prihodi Glavnog grada za 2018.godinu, kako je kazao, nisu nerealno planirani, već se “moglo još i više planirati u odnosu na realnost”.

Kad je riječ o prodaji imovine, Jakšić je pojasnio da “svake godine prodaju onoliko koliko misle da treba da prodaju” u skladu sa budžetom.

“Prodaja zemlje se realno planira i uvijek kad krenemo sa planiranjem, Direkcija za imovinu precizno ima parcele koje će biti predmet ponude i interesovanja određenih investitora za neke parcele”, istakao je Jakšić.

Ana Đurnić iz Instituta Alternativa je imala zamjerki na to kako je budžet napisan i da to građanima nije jasno, navodeći da nekada nije u potpunosti jasan ni predstavnicima NVO sektora.

Đurnić je istakla da je građanima nepoznanica koji su kapitalni projekti iz ranijih godina, a koji su novi, te da to u dokumentu treba dodatno objasniti. S obzirom da se na teret poslodavca planiraju izdaci od 10, 5 miliona eura, Đurnić je naglasila da bi trebalo pored te sume navesti na koliko zaposlenih se odnosi.

Ona je istakla da je najmanje jasna stavka, koja se odnosi na ostale izdatke i usluge, te je nejasno na šta će biti utrošeno 10.000 eura u službi gradonačelnika, 7.000 u Službi za zajedničke poslove...

“Naša glavna primjedba je što je Glavni grad izigrao učešće nevladinog sektora u pripremi Nacrta budžeta i što je Institut Alternativa koji je bio član radne grupe, budžet dobio kad i svi ostali...”, katzala je Đurnić.

Jakšić je kazao da je 1, 4 miliona, predviđenih za ostala sredstva nemoguće razbiti na pojedine stavke, pojasnivši da je cifra okvirno planirana i da se odatle isplaćuje sve što se sudski naplati.

Djeca iz socijalno ugroženih porodica da dobijaju besplatan doručak

Predstavnica NVO “Roditelji” Lepa Žunjić je kazala da su Sekretarijatu za finansije i odbornicima podnijeli predlog da djeca iz socijalno ugroženih porodica besplatno dobijaju đačku užinu.

“Vjerujemo da ćete nas podržati i da će to biti uvršteno u budžet”, kazala je Žunjić.

Jakšić je odgovorio da je to u nadležnosti države a ne Glavnog grada, ali da su spremni da učestvuju '”određenim sredstvima”.

“Glavni grad je u okviru projekata socijale za 2018.godinu predvidio 2, 8 miliona eura...Ovim je Grad dokazao da i te kako vodi brigu o vulnerabilnoj kategoriji građana”, istakao je Jakšić.

Galerija

Bonus video: