MUP: Građani da zamijene lične karte u predviđenom roku

Iz MUP-a su kazali da je 50.352 građana obavezno da zahtjev za izdavanje podnese u roku od osam dana od prestanka važenja, oglašavanja nevažećom ili utvrđivanja razloga za zamjenu lične karte

17557 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) apelovalo je na građane da u zakonskom roku podnesu zahtjev za izdavanje lične karte koja je istekla ili je oglašena nevažećom.

Iz MUP-a su kazali da je 50.352 građana obavezno da zahtjev za izdavanje podnese u roku od osam dana od prestanka važenja, oglašavanja nevažećom ili utvrđivanja razloga za zamjenu lične karte.

Oni su podsjetili i na zakonsku obavezu podnošenja zahtjeva za izdavanje lične karte u roku od tri mjeseca poslije navršene 18 godine, ukoliko se lična karta izdaje prvi put.

„Za nepoštovanje ovih obaveza predviđene su novčane kazne za prekršaj od 60 do 180 EUR i od 120 do 300 EUR“, istakli su iz MUP-a.

Oni su apelovali na građane da zamjene lične karte, koja se izdaje prvi put, koja je istekla ili je oglašena nevažećom ili postoje razlozi za njenu zamjenu.

„To mogu učiniti tako što će se u mjestu svog prebivališta javiti filijali MUP-a, radi izdavanja nove lične karte III generacije, kako ne bi protiv istih bio pokrenut prekršajni postupak shodno Zakonu o ličnoj karti“, precizira se u saopštenju.

Bonus video: