Petrović: Sramna izjava Ivanovića, još gore što nije naišla na osudu poslanika i poslanica

"Dodijeljena je “uloga” ženskom polu kao manje vrijednom, koje će i na svijet doći u mnogim slučajevima jedino ako to odluči muška glava porodice"

17828 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Printscreen YouTube
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Printscreen YouTube

Danas je po ko zna koji put u crnogorskom parlamentu dodijeljena “uloga” ženskom polu kao manje vrijednom, navodi se u saopštenju aktivistkinje Aide Petrović iz Crnogorskog ženskog lobija.

Ona je reagovala na današnju izjavu poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) u Skupštini Crne Gore.

"Sramna je izjava i istovremeno nedostojna poslanika kao predstavnika svih građana/ki Crne Gore, koja se odnosi na reprodukciju i pravo da se izabere pol djeteta", kazala je Petrović.

Kako ona navodi, ovom izjavom šef poslaničkog kluba SNP-a Dragan Ivanović, podržao je javno selektivne abortuse koji predstavljaju već duže vrijeme veliki problem za Crnu Goru jer se odabirom pola rađa sve manje ženske djece.

"Da stvar bude još gora izjava poslanika Dragana Ivanovića u crnogorskom parlamentu nije naišla na osudu poslanika/ica vec je ćutanjem i nereagovanjem prihvaćena i time dodatno osnažena: višestruka diskriminacija i urušavanje ženskih ljudskih prava, iskazano seksističko shvatanje uloge ženske djece i ženskog pola u porodici i društvu uopšte", ističe Petrović.

Ona navodi da izjavom podrške selektivnim abortusima i nereagovanjem svih poslanika/ca parlamenta, iskazan je jasan stav "favorizovanja muških patrijahalnih retrogradnih principa prema vrijednostima žene i ženske djece" .

"Dodijeljena je “uloga” ženskom polu kao manje vrijednom, koje će i na svijet doći u mnogim slučajevima jedino ako to odluči muška glava porodice", navodi Petrović.

Ona je kazala da je ovom izjavom i ćutanjem na izjavu poslata veoma opasna i konzervativna poruka mladim ljudima kao budućim roditeljima, "da je odabir pola djeteta pravo svakog građanina da utiče na reprodukciju i pol".

"Ivanović kome su ćutanjem na nehumanu i diskriminišuću izjavu svi poslanici/e pružili podršku i time podržali selektivne abortuse treba da zna/znaju da se sva domaća I međunarodna legislativa zalaže protiv svih oblika diskriminacije žena I ženske djece", kazala je Petrović.

"Populaciona politika se ne može voditi preko života žena ponižavanjem I ograničavanjem ženskih ljudskih prava, kao nedjeljive cjeline univerzalnih ljudskih prava", zaključila je ona.

Bonus video: