Vladina firma stala na stranu Statisa i utužila Opštinu

Budvanska vlast očekuje da će “Sveti Stefan hoteli” nakon imenovanja novog rukovodstva povući tužbu

29270 pregleda 47 reakcija 48 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Budvanska gradska uprava očekuje da će novo rukovodstvo “Sveti Stefan hoteli” AD, koje bi u najskorije vrijeme trebalo da imenuje Vlada Crne Gore, povući tužbu koju je ova firma pod kadrovima Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata podnijela uoči Nove godine protiv lokalne uprave.

Akcionarsko društvo „Sveti Stefan hoteli“, koji su u većinskom vlasništvu Vlade Crne Gore, nastali su restrukturiranjem Hotelske grupe „Budvanska rivijera“. Na ovu firmu su uknjiženi grad-hotel „Sveti Stefan „ i „Vila Miločer“, koji su izdati u višedecenijski zakup kompaniji „Adriatic properties“, naturalizovanih Crnogoraca Petrosa Statisa i Vei Seng Pua.

Očekuje se, kako je “Vijestima” rečeno da će prva odluka novog rukovodstva biti poništenje tužbe koju su kadrovi Vlade Duška Markovića podnijeli protiv Opštine.

I dok se još ne zna da li će hotelski kompleks grad-hotel “Sveti Stefan“ i “Vila Miločer” biti otvoreni ovoga ljeta, Vladina kompanija stala je na stranu zakupca “Adriatic propertiesa”, te utužila Opštinu Budva zbog njene odluke da se dio ispred Miločerskog parka, parcela od 2.536 kvadrata ekspropriše i pretvori u javni parking za potrebe lokalnog stanovništva naselja Pržno.

Naime, lokalni parlament je sredinom decembra prošle godine na burnoj raspravi usvojio odluku o utvrđivanu javnog interesa radi eksproprijacije parcele. Odluku su predložile lokalne Demokrate, a jednoglasno podržali odbornici kompletne vladajuće koalicije, navodeći da je i detaljnim urbanističkim planom na toj lokaciji predviđen parking, te podržala zahtjev Mjesne zajednice “Sveti Stefan” da se na ovaj način riješi nedostatak parking prostora u Pržnu.

Međutim, to je odmah osporila Vladina kompanija “Sveti Stefan hoteli”, na koju je uknjižena parcela, te ekspresno podnijela krajem decembra prošle godine tužbu Upravnom sudu radi poništenja odluke, smatrajući da bi moglo doći do raskida ugovora o zakupu sa “Adriatic propertiesom”.

“Sve i da je deklarisani opšti interes izgradnja turističkih kapaciteta u skladu sa Prostornim urbanističkim planom, a ne javni parking, u jednom od najljepših kutaka na Mediteranu, Opština Budva nije smjela staviti lokalni interes jedne mjesne zajednice iznad javnog interesa države Crne Gore koji se ogleda u pravima iz zaključenog ugovora o zakupu i obaveza poštovanja ugovorenih obaveza”, navodi se u tužbi koju su “Sveti Stefan hoteli” podnijeli protiv Opštine, a u koju su “Vijesti” imale uvid.

Spočitavajući Opštini što je stala na stranu mještana i Mjesne zajedice, iz Vladine kompanije su naglasili da je odluka Skupštine opštine protiv javnog interesa.

“‘Sveti Stefan hoteli’ imaju zaključen ugovor o dugoročnom zakupu od 42 godine, koji pored hotela ‘Sveti Stefan’ obuhvata i pomenutu parcelu. Ugovor je zaključila Vlada i garantovala za njegovo dobro izvršenje, na koji je saglasnost dala Skupština Crne Gore. Eksproprijacijom parcele bila bi dovedena u pitanje i održivost ugovora pa bi “Sveti Stefan hoteli “AD koji su u većinskom vlasništvu Vlade, ali i sama država Crna Gora bili izloženi potencijalno veoma opasnim tužbama za raskid zakupa i naknadu štete, što bi proizvelo znatno veće posljedice po opšti interes od bilo kakvih benefita koji se mogu ostvariti eksproprijacijom malog dijela zakupljene imovine”, navodi se u tužbi, koja osporava i planski dokument na koji se lokalni parlament pozvao prilikom donošenja odluke.

Oni navode da postoje druge lokacije na kojima Opština može napraviti parking, a da to ne bude dio imovine koja je data u zakup.

“Zakupac ‘Adriatic properties’ je već uputio pismo ‘Sveti Stefan hoteliima’ AD kojim se ukazuje na obavezu poštovanja ugovorenih odredbi i postojanja razloga za pokretanje arbitražnog postupka”, ističe se u tužbi.

“Vijestima” je u klubu odbornika Demokrata u budvanskom parlamentu saopšteno da ovo najbolje potvrđuje ispravnost najavljene odluke o smjeni rukovodstva “Sveti Stefan hoteli” AD predvođenog direktorom Miškom Rađenovićem, koji, “nažalost, pred očima svih stanovnika Pržna i Svetog Stefana njihove interese ignoriše i bira da čuva interese Statisa i uništitelja Miločera i Svetog Stefana”.

“Sveti Stefan hoteli” AD i dalje vode kadorvi koje je imenovala Vlada Duška Markovića. Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, koji nedavno boravio u radnoj posjeti Budvi, najavio da će ubrzo u svim hotelskim kompanijama koje su u većinskom vlasništvu države- HG “Budvanska rivijera”, ”HTP Miločer i “Sveti Stefan hoteli AD” doći do imenovanja novih odbora direktora, a nakon toga i novog rukovodstva.

Već za 17. jun najavljena je Skupština akcionara Hotelske grupe “Budvanska rivijera” kada će biti izabran novi petočlani odbor direktora, na čijem čelu će biti kadar Demokrata, dok će izvršni direktor biti iz Demokratskog fronta. Očekuje se da će i u preostale dvije državne kompanije doći do smjene rukovodstva.

Bonus video: