CZIP o ubistvu medvjeda: Ustav pogažen, bolje reći upucan

Poručili su da od danas, donosioci odluka i političari više nemaju pravo propagiranja Crne Gore kao zelene destinacije

3143 pregleda 7 komentar(a)
CZIP, Foto: Printscreen
CZIP, Foto: Printscreen

Mrki medvjed je jedan od najvrijednijih predstavnika biološke raznolikosti Crne Gore čijeg značaja očigledno nismo svjesni i olako isti iz dana u dan urušavamo, saopšteno je danas iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Dva muškarca su osumnjičena da su preksinoć ubili medvjeda u reonu Dragišnice.

"Mrki medvjed koji živi na našim prostorima dio je populacije Dinarskog masiva, druge po veličini u Evropi. Važno je napomenuti da je država Crna Gora nakon obnove nezavisnosti potpisala veći broj konvencija čije osnovne postulate nije sposobna da poštuje i prema istim se odnosi na stihijski i neorganizovan način. Ne treba da idemo dalje od Ustava Crne Gore koji utvrđuje da svako, a posebno država, je obavezan da čuva i unaprijeđuje životnu sredinu, kao i da su potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori sastavni dio unutrašnjeg poretka koji imaju primat nad domaćim zakonodastvom. Po ko zna koji put, juče je Ustav pogažen, bolje reći upucan", ističe se u saopštenju CZIP koje potpisuje Aleksandar Perović, diplomirani biolog – mamolog .

Iz te nevladine organizacije (NVO) su rekli da nakon odstrijeljenog mužjaka medvjeda u kanjonu Tare u blizini Matešava 2018. godine, medvjeda u kanjonu Male rijeke 2020. godine, ženke-majke u Beranama u februaru ove godine, stiže vijest o ubijenom medvjedu u Parku prirode Dragišnica-Komarnica.

"Nadležne institucije će se po već oprobanom receptu igrati igre gluvih telefona, na čijem kraju uvijek ispaštaju upravo životinjske vrste koje su zaslužne za proglašenje ove oblasti Parkom prirode. I onda kad policija odradi svoj posao, tužilaštvo će omanuti i zatvoriti oči pred dokazima. Zašto i ne bi, naučio sistem da pumpa statistiku po kratkom postupku. Njima u korist, naravno. Da stvar bude gora, u julu prošle godine, država Crna Gora usvojila je Rimski Srtateški plan (Rome Strategic plan, baziran na Bernskoj konvenciji), prema kojem se obavezala da stopu krivolova u Crnoj Gori smanji za 50% do 2030. godine. Na dobrom smo putu zar ne? Još se ni mastilo na papiru nije osušilo, mi stopu krivolova podižemo na veći nivo. Sigurni smo da nismo ni čitali šta potpisujemo", piše u saopštenju CZIP.

Poručili su da od danas, donosioci odluka i političari više nemaju pravo propagiranja Crne Gore kao zelene destinacije.

"Nemate pravo pozivanja turista da uživaju u divljinama naše najljepše države. Konstantna isprazna obećanja i laži. Od ministra do ministra, bez razlike. Dragi građani Crne Gore, suživot između krupnih zvijeri i čovjeka je moguć. Ovo nije način", zaključuje se u saopštenju CZIP.

Bonus video: