Demostat: Joanikije uživa najveće povjerenje vjernika MCP

Joanikije u istraživanjima okarakterisan je kao „čovjek integriteta i kompromisa“

22876 pregleda 1229 reakcija 89 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije uživa najveće povjerenje vjernika Mitropolije crnogorsko-primorske, pokazali su rezultati dvije fokus grupe, rađene krajem prošle godine, nakon smrti mitropolita Amfilohija, u koje je Demostat imao uvid.

O vladiki Joanikiju pozitivan stav iskazali i vjernici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji su se izjasnili kao Srbi, kao i oni koji priznaju SPC a izjašnjavaju se kao Crnogorci, prenosi Danas.

Među ispitanicima su se našli i oni koji su za sebe naveli da govore srpski jezik, izjašnjavaju se kao Srbi i vjernici su SPC, te oni koji su naveli da govore crnogorski jezik, izjašnjavaju se kao Crnogorci, a vjernici su SPC, i, na kraju, oni koji su izjavili da govore srpski jezik, izjašnjavaju se kao Crnogorci i vjernici su SPC. Zajedničko svim navedenim grupacijama jeste da u ogromnoj većini pohvalno govore o ovom episkopu.

U pomenutim istraživanjima Joanikije okarakterisan je kao „čovjek integriteta i kompromisa“, a smatra se i da mu je rejting dodatno osnažen nakon što su u Crnoj Gori prošle godine organizovane protestne litije pod nazivom „Ne damo svetinje“.

Takođe, za pojedine vjernike MCP značajno je što je on porijeklom iz Crne Gore. Istovremeno, prihvatljiv je i vjernicima u Srbiji, koji ga, između ostalog, doživljavaju kao „branika raspadu Srpske pravoslavne crkve“.

Prema mišljenju poznavalaca crkveno-vjerskih prilika, izbor episkopa budimljansko-nikšićkog za crnogorskog mitropolita „bio bi najlogičniji epilog“, ako se uzme u obzir način na koji ga vide vjernici.

U toku je radni dio zasjedanja Sabora SPC u Hramu Svetog Save u Beogradu. Najviše pažnje privlače tri važna personalna rješenja – izbor za novog episkopa zagrebačko-ljubljanskog, episkopa valjevskog i mitropolita crnogorsko-primorskog.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, vladika Joanikije (Mićović) rođen je 20. aprila 1959. godine u Velimlju. Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska oktobra 1990. Sabor SPC na majskom zasjedanju 2001. osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sjedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog episkopa budimljanskog Joanikija. Naredne godine izabran je za episkopa. Studije i članke iz oblasti bogoslovlja, istorije Srpske Pravoslavne Crkve i književnosti objavljuje u crkvenim časopisima i građanskoj periodici. Povodom dvadesetogodišnjice njegove arhijerejske službe (1999-2019) objavljena je njegova knjiga „Svjetlost svijetli u tami“.

Bonus video: