“Čistoća”: Sud je pod pritiskom

"Izvršni direktor Čistoće nije pravosnažno osuđen za mobing, kako to tvrdi novinarka"

6778 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Vesko Belojevic
Foto: Vesko Belojevic

Podgoričko preduzeće „Čistoća“ reagovalo je na odgovor novinarke Damire Kalač:

„‘Naknadna pamet’, kako reagovanje Čistoće naziva novinarka Damira Kalač, koja se ponovo javlja sa neosnovanim napadima na naše društvo, je zakonito reagovanje na tekst u skladu sa članom 48 Zakona o medijima. Na sreću po naše društvo, ‘Vijesti’ poštuju obavezujuću zakonsku odredbu i omogućavaju javnosti da ne budu u zabludi, u koju prethodnim tekstovima mogu biti dovedeni. Javnost ima pravo da čuje obje strane, pa da zatim formira mišljenje o svakom društveno važnom pitanju.

Međutim, ono što vidimo u praksi je tendenciozno pisanje riječima koje imaju jasan osuđujući i neprijateljski karakter prema Čistoći. Bez obzira kakav je cilj novinarke i kakvi su njeni motivi, epiloga su samo dva – prvi je pritisak na sud za postupke koji su u toku, a drugi je stvaranje loše slike o našem društvu u javnosti. Sud je zbog ovakvih tekstova koji izlaze javno pod izazovom da objektivno posmatra stranke u postupku.

Konkretno, izvršni direktor Čistoće nije pravosnažno osuđen za mobing, kako to tvrdi novinarka. Jednostavno, takav podatak koji se plasira u javnost nije istinit, jer Andrija Čađenović nije bio stranka u tom postupku, niti je prema njemu odluka pravosnažna ili izvršna. Čađenović je u tužbi označen kao ‘mober’, ali nije se njemu sudilo niti je on osuđen, kako to novinarka navodi.

Osim toga, korišćenje termina ‘osuđen’ je pogrešno i na štetu ovog lica, jer se osuđuju lica u krivičnom postupku. Dakle, novinarka u tekstu tvrdi da je Čađenović osuđenik, što nije tačno, jer on nikada nije učinio bilo kakvo krivično djelo. Da li novinarka razumije da je u ovom tekstu rukovodioca našeg društva nazvala osuđenikom i kakve to posljedice po naše društvo i njega lično ima, nadajmo se da će uzeti u obzir. U vjeri da će imenovana postupati na način da objektivno izvještava javnost, a ne da postupa kao zastupnik jedne strane u postupku, zaključujemo predmetno reagovanje“, zaključuje „Čistoća“ u reagovanju.

Bonus video: