Carević da poništi protokol sa Bidilovom firmom

Protokol sa predstavnicima kompanije "Velja voda lux" zaključen u oktobru 2019. godine

12531 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Odbornici budvanskih Demokrata, njih šest u lokalnom parlamentu, juče su pismeno zatražili od predsjednika Opštine Budva Marka Carevića da poništi protokol o razmjeni milionske vrijedne nekretnine sa tivatskom firmom “Velja voda lux”, iza koje stoji kontroverzni kazahstanski biznismen Igor Bidilo, protiv koga se vodi istražni postupak zbog finansijskih malverzacija u Italiji.

To piše u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, a koje potpisuje šest odbornika te partije, među kojima i šef lokalnog parlamenta Krsto Radović.

Carević je u oktobru 2019. zaključio sa predstavnicima kompanije “Velja voda lux“ protokol kojim je predviđeno da oni ustupe lokalnoj upravi parcelu od 2.947 kvadrata u centru grada, a da zauzvrat dobiju 4.891 kvadrata nedovršenog poslovno-stambenog prostora preko puta kompleksa TQ Plaza - u grubo završenoj Lameli C, odnosno poslovno-stambene prostore u sivoj zoni, koji su oduzeti organizovanoj kriminalnoj grupi Svetozara Marovića. Odluka o milionskoj razmjeni nalazi se na dnevnom redu sjednice Skupštine opštine, koja nije održana nakon što je 11 odbornika, pet iz takozvanog trećeg bloka- PzP-a, SNP-a i Prave Budve, kao i šest odbornika Demokrata zatražilo da se sjednica odloži, nezadovoljni radom predsjednika Opštine Marka Carevića - njegovim vaninstitucionalnim i samovoljnim djelovanjem.

Zahtjev budvanskih Demokrata dolazi u vrijeme kad je i pet odbornika trećeg bloka, dijela koalicije “za budućnost Budve” koju je predvodio Carević na lokalnim izborima, zatražilo da se odluka o milionskoj razmjeni izuzme sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja, te uradi nova procjena nekretnina.

“Cijeneći činjenicu da su nam građani Budve ukazali povjerenje da vlast vršimo u skladu sa zakonom i njihovom interesu, imamo neodložnu potrebu da reagujemo i spriječimo zakulisne radnje koje se pokušavaju sprovesti u našem gradu. Kao što ovih dana možemo saznati iz sredstava javnog informisanja, iza firme “Velja Voda Lux” doo Tivat, sa kojom ste u ime Opštine Budva 7. oktobra 2019. godine zaključili protokol o razmjeni nepokretnosti stoji “CG Investment” u vlasništvu kontroverznog kazahstanskog biznismena Igora Bidila, protiv koga se vodi istražni postupak zbog finansijskih malverzacija u Italiji, kojem je zaplijenjena imovina u Italiji, a koji je na predlog Mila Đukanovića,“zbog državnih ekonomskih interesa” dobio državljanstvo Crne Gore. Spornim protokolom predviđa se razmjena parcela površine 2947 kvadrata procijenjenih na 6.188.700 eura u samom centru grada, vlasnika “Velja Voda Lux” doo Tivat, sa nedovršenim poslovno- stambenim prostorima u TQ Plazi površine 4891 m2 procijenjenih na 6.685.527 eura u vlasništvu Opštine Budva, uz obavezu uplaćivanja razlike u vrijednosti u budžet Opštine Budva”, navodi se u dopisu Careviću.

Kako se naglašava Odbornički klub Demokrata, od dana potpisivanja, izražava svoj jasan stav prema zaključenom protokolu smatrajući ga neprihvatljivim zbog spornih procjena kako parcela u vlasništvu “Velje Vode Lux”doo, tako i poslovnih prostora u TQ Plazi.

“U prilog tome i svjedoči djelovanje odborničkog kluba Demokrata na 7. sjednici SO Budva, održanoj 11. marta ove godine, kada svojim glasovima nismo podržali uvrštavanje Predloga Odluke o razmjeni nepokretnosti na dnevni red sjednice, čijim bi razmatranjem i eventualnim usvajanjem (bez podrške našeg Kluba) stavili tačku na ovaj “posao”. Takođe, Klub odbornika Demokrata dostavio je, kao dopunu dnevnog reda 8. sjednice SO Budva, i Predlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za predmetne parcele, čiju je procjenu izvršila Komora procjenitelja Crne Gore i koja je znatno manje štetna po budžet Opštine Budva. U skladu sa svim navedenim zahtijevamo da poništite protokol o razmjeni nepokretnosti, s obzirom da isti, zbog sumnjivog porijekla kapitala vlasnika parcela, narušava ugled i nanosi štetu budžetu Opštine Budva, kao i da, što logično slijedi, povučete Predlog Odluke o razmjeni nepokretnosti iz skupštinske procedure”, stoji u zahtjevu Demokrata.

Carević se našao u istoj situaciji i prije dvije godine, kada je došlo do raskola u koaliciji, nakon što je zaključio, mimo njihovog odobrenja, protokol sa turskom kompanijom Mia investment, koja je bila spremna da gradu pokloni vrtić, a da zauzvrat Opština aminuje izgradnju dvije višespratne kule na Slovenskoj plaži.

Bonus video: