Policija da jednako postupa prema građanima

UP je obaviještena da su podnosioci pritužbe nejednako postupanje učinili vjerovatnim, ukazivanjem na nejednako postupanje 23. avgusta i uporednu grupu građana okupljenih na događaju u Nikšiću 21. avgusta kada nisu zabilježena ograničenja kretanja građana

6606 pregleda 0 komentar(a)
Uprava policije, Foto: Boris Pejovic
Uprava policije, Foto: Boris Pejovic

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda dala je preporuku Upravi policije (UP) da jednako postupa prema građanima u ostvarivanju prava na slobodu mirnog okupljanja, bez neosnovanog razlikovanja po bilo kom osnovu iz Zakona o zabrani diskriminacije.

To se navodi u preporukama iz mišljenja zamjenice zaštitnika Nerme Dobardžić.

UP je obaviještena da su podnosioci pritužbe nejednako postupanje učinili vjerovatnim, ukazivanjem na nejednako postupanje 23. avgusta i uporednu grupu građana okupljenih na događaju u Nikšiću 21. avgusta, kada nisu zabilježena ograničenja kretanja građana, dok nejednakost u postupanju zasnivaju na vjerskoj, nacionalnoj i političkoj pripadnosti.

Građani iz više opština su 23. avgusta krenuli pješice ili automobilima prema Podgorici radi okupljanja - auto-litije. U to vrijeme na snazi su bile mjere Nacionalnog koordinacionog tijela o zabrani okupljanja i obavezne fizičke distance.

Službenici UP su istog dana u više opština preduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a tom prilikom su, kako se navodi u utvrđenim činjenicama institucije zaštitnika, usmenim saopštenjem odobrili kretanje jednoj osobi i članovima njegove partije a ograničili kretanje ostalim građanima koji su bili zaustavljeni u mjestu Bioče.

“Zaštitnik zapaža da iz postupanja policijskih službenika u odnosu na usmeno upoznavanje gospodina na način kako je to navedeno u izjašnjenju ‘njemu i članovima njegove političke partije nije zabranjen prolazak’ proizilazi nejednakost prilikom tretiranja u vezi sa ograničenjem slobode kretanja”, navodi se u zaključcima.

Tog dana su protiv pet lica, uključujući i podnosioca pritužbe, podnijete prijave zbog postojanja osnovane sumnje da nisu postupali po zdravstvenim propisima za suzbijanje koronavirusa.

Dva dana ranije u Nikšiću održano je drugo okupljanje, kojem su prisustvovale grupe građana a iz snimka dostavljenom zaštitniku proizilazi da su okupljeni tom prilikom automobilima, pjesmom i šetnjom ispoljavali svoju pripadnost.

“UP je propustila da se izjasni na navode podnosioca pritužbe kojim je ukazana nejednakost u postupanju policijskih službenika, koje on zasniva na ličnim svojstvima kakva su vjerska, nacionalna i politička pripadnost, odnosno da dokažu da usljed pritužbom opisanog postupanja službenika UP nije došlo do povrede jednakosti u pravima i pred zakonom”, navodi se u dokumentu.

Takođe, iz jednog snimka proizilazi da službenici na uniformama nisu imali oznake na osnovu kojih se može utvrditi njihov identitet, što je u suprotnosti sa Uredbom o uniformi.

Bonus video: