Spremaju smjenu direktora risanske bolnice

Popović kaže da nema komunikaciju sa resorom Jelene Borovinić Bojović, iz kojeg tvrde da je nezakonito zapošljavao, ali i odbijao da poštuje odluke nadležnih

43818 pregleda 628 reakcija 101 komentar(a)
Ministarstvo zdravlja nezadovoljno menadžmentom, Foto: Dopisnik
Ministarstvo zdravlja nezadovoljno menadžmentom, Foto: Dopisnik

Direktor Specijalne bolnice u Risnu Vlado Popović najvjerovatnije će biti smijenjen naredne sedmice, i to, prije svega, zbog utvrđenih nepravilnosti u toj ustanovi, kao i oglušivanja o odluke Kriznog medicinskog štaba i Ministarstva zdravlja, saopšteno je “Vijestima” nezvanično iz ovog resora.

Izvori “Vijesti” tvrde i da je slučaj neprijavljivanja smrti mladića iz Berana policiji ili tužilaštvu samo kap koja je prelila čašu, jer su u toj ustanovi nezakoniti brojni ugovori o radu. Tvrde da je menadžment specijalne bolnice “Vaso Ćuković”, inače čiste, ne-kovid bolnice, odbijao da primi u tu ustanovu operisane pacijente i nadzire ih, pa su navodno morali da budu smješteni u Kliničkom centru (KC) u kojem je zbog koronavirusa zauzetost postelja bila i do 70 odsto. Iz Ministarstva nezvanično tvrde i da je menadžment prije nekoliko mjeseci operisanog pacijenta uputio u Opštu bolnicu Berane, gdje ne postoji odjeljenje neurohirurgije i specijalista te grane medicine.

Popović je juče “Vijestima” kazao da nije upoznat sa ovim optužbama Ministarstva, jer sa tim resorom nema nikakvu komunikaciju već šest mjeseci. On je rekao da će, nakon što dobije dokumente tog resora, odgovoriti na njih, te da riječ o ustanovi koja pokriva najveći dio neurohirurgije i ortopedije u Crnoj Gori i u kojoj se poštuju medicinski protokoli.

U izvještaju o kontroli SB Risan, u koji su “Vijesti” imale uvid, Ministarstvo zdravlja konstatuje da postoje brojne nepravilnosti kada je u pitanju politika zapošljavanja u ovoj ustanovi. Naveli su da je sklopljeno 173 ugovora o djelu između Specijalne bolnice Risan i zdravstvenih radnika, za radna mjesta koja su utvrđena Pravilnikom o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji radnih mjesta, što znači da su sklapani nezakonito.

“Zakonom o obligacionim odnosima je propisano da se ugovori o djelu mogu zaključivati isključivo radi obavljanja poslova koji su van djelatnosti poslodavca, odnosno da se ne mogu zaključivati za radna mjesta sistematizovana aktom o sistematizaciji, kako je to slučaj sa svim ugovorima o dopunskom radu u SB Risan. Dakle, kako su svi ugovori o djelu sklopljeni za poslove koji predstavljaju djelatnost poslodavca, to znači da poslodavac nije radio u skladu sa zakonom”, navode iz Ministarstva. Kontrolori su utvrdili i da prilikom sklapanja ugovora nije ispoštovan zaključak Vlade, odnosno plan optimizacije javne uprave. Konstatovali su da radni angažmani za pojedine zaposlene datiraju iz perioda kada je na pravnoj snazi bila zabrana zapošljavanja uoči parlamentarnih izbora.

Komisija Ministarstva tvrdi da su tokom prošle godine u toj ustanovi većinom rađene hitne intervencije, da je elektivni program (operacija na čekanju) bio redukovan, pa je ustanova bila “čista” bolnica za teritoriju Crne Gore za sve ortopedske i neurološke pacijente.

“Stoga zabrinjava činjenica da je upravo u ovom periodu, kada je u ustanovi redukovan elektivni program, došlo do enormnog povećanja angažovanih lica, po više različitih osnova: ugovori o djelu, ugovori o dopunskom radu, ugovori na određeno i neodređeno vrijeme”, navode iz Minstarstva.

“Vijesti” su prije tri dana objavile da Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru ispituje zašto niko od dežurnih ljekara u Specijalnoj bolnici za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju u Risnu danima nije prijavljivao policiji ili nadležnom tužiocu da je mladić iz Berana J. Š. (32) preminuo tri dana, nakon što je u tu ustanovu primljen sa povredama nakon udesa kod Kotora.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će u toj ustanovi zbog navedeneg propusta, uslijediti smjene. Popović je, između ostalog, kazao da je o smrti pacijenata odmah upoznata rodbina i prijatelji pacijenata, koji su se i prethodno permanentno interesovali i dobijali informacije o njegovom stanju.

“Takođe, nije praksa da se u slučaju smrti pacijenta obavještava Ministarstvo zdravlja, a u vezi sa propustima dežurne službe da se pismeno obavijesti i policija (bez obzira što se radilo o kasnim satima prvog dana vikenda) u bolnici je pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti”, zaključio je Popović.

Mještani će blokirati rasksrnicu u znak podrše Popoviću

Mještani Risna danas u devet sati blokiraće raskrsnicu koja vodi do specijalne bolnice, u znak protesta protiv najavljene smjene Vlada Popovića.

"Podsjetimo, naš Vlado je jedan od najboljih evropskih i svjetskih stručnjaka iz oblasti neurohirurgije. Dužni smo svi koji smo u mogućnosti da sjutra izađemo na ulicu i damo podršku dr Vladu Popoviću. Pravda za Vlada", objavila je na društvenim mrežama Socijalistička narodna partija (SNP) Kotor.

Sa zvaničnog profila SNP Kotor objavljeni su i komentari da "politička igra ovaj put neće proći", kao i da će "nadležni odlučiti da li je pogriješio ili ne, ali da to nije razlog da se jedan takav doktor i prije svega čovjek zbog nečijeg interesa i fotelje makne sa mjesta direktora bolnice".

Bonus video: