Carević traži hitnu sjednicu, potreban novi tim advokata, jer Njemci mogu naplatiti 64 miliona

Predsjednik Opštine uputio urgentan dopis šefu lokalnog parlamenta

9238 pregleda 125 reakcija 16 komentar(a)
Radović i Carević, Foto: Vuk Lajović
Radović i Carević, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Carević zatražio je od predsjednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića (Demokrate) da po hitnom postupku zakaže sjednicu Skupštine opštine, i predložio da se na dnevom redu samo nađe Odluka o angažovanju pravnih zastupnika za postupak međunarodne arbitraže u sporu koji njemačko austrojski koncern WTE/EVN vodi protiv lokalne uprave. To se navodi u dopisu Carevića u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Prvi čovjek Budve uputio je zahtjev u jeku političke krize koja trese Budvu već 20 dana, od kada je 11 odbornika - šest iz redova Demokrata i pet iz takozvanog trećeg bloka (Pokret za promjenu, Socijalistička narodna partije i Prava Crna Gora) podnijelo inicijativu, te odložilo održavanje sjednice Skupštine opštine, jer su, kako su naveli, nezadovoljni načnim na koji gradom upravlja Carević. Spočitavaju mu samovilju i vaninstitucionalno djelovanje.

Prethodnih dana umjesto da se strasti stišaju, i budvanska vlast konsoliduje, došlo do je razbuktavanja „rata“ na relaciji Carević-Radović, koji su međusobno iznijeli optužbe , optuižujući jedan drugoga za loše obavljanje svoga posla.

Careviću su „poslušnost“ otkazali i odbornici takozvanog trećeg bloka, (PZP, SNP, Prava Crna Gora) partija koje je on predvodio na lokalanim izborima u okviru koalicije „Za budućnost Budve“ zatraživši da se odluka o milionskoj razmjeni nepokretnosti između Opštine i firme „Velja voda lux“, koju je gradonačelnik predložio, povuče sa dnevnog reda. A Demokrate su sa svoje strane zatražile od carevića sa ponipšti protokol sa ovom firmom iza koje stoji kontroverzni biznismen Igor Bidilo, protiv koga se vodi israga za pranje novca u Italiji.

carević dopis
foto: Privatna arhiva
carević dopis
foto: Privatna arhiva

Ipak, Carević, ne čekajući da Radović zakaže novi termin održavanja 8. sjednice Skupštine opštine, uputio je urgentan dopis šefu parlamenta da se skupštinski dom mora izjasniti o angažovanju avokatskog tima, jer prijeti da WTE/EVN pred međunarodnim sudom u Ženevi i Frankfurtu dobije spor težak 64 miliona eura, na koliko je organizovana kriminalna grupa bivše DPS gradske uprave potpisala fiktivnu garanciju.

Pozivajući se na Zakon o lokalnoj samoupravi da predsjednik Skupštine opštine može na inicijativu gradonačelnika sazvati po hitnom postupu sjednicu lokalnog parlamenta, Carević u obrazloženju navodi da su razlozi za zakazivanje hitne sjednice u tome što je kompanija WTE/EVN pokrenula arbitražni postupak u Ženevi i Frankfurtu kako bi naplatili dodatnih 64 miliona eura.

„Ukoliko bi se postupak okončao povoljno po kompaniju WTE/EVN bila bi dovedena u pitanje, kako imovina, tako i samo funkcionisanje i finansiranje obaveza Opštine Budva. Uzimajući u obzir vrijednost spora, kompleksnost materije, kao i važnost ovog postupka za Opštinu Budva, smatramo da je od velike važnosti osnažiti pravni tim koji bi sačinjavali pravnici iz renomiranih advokatskih kancelarija, sa iskustvom učestvovanja u međunarodnim arbitražnim postupcima“ navodi Carević u obrazloženju sazivanja hitne sjednice.

On je predložio četiri nova advokata - advokata Andreas Daxberger, partner att DLA Piepr Weiss iz Austrije, koji je uspješno savjetovao Opštinu Kranjska Gora u međunarodnom sporu protiv WTE pred Međunarodnim arbitražnim centrom u Beču, , zastupao Vladu treće države protiv američkog koncerna pred Privrednom komorom Austrije… Predložio je i advokata Alexandera Schultmeyera, Counsel DLA Piper Weiss, koji posjeduje veliko iskustvo u savjetovanju austrijskih i stranih subjekata u bankarskom, finansijskom i energetskom sektoru , kao i u vođenju međunarodnih parnica i arbitraža.

Pravni tim , Carević predlaže da se osnaži i angažovanjem advokata Dušana Radosavljevića iz Beograda i Miroja Jovanovića iz Novog Sada specijalizovanih u oblasti poreskog i privrednog prava i krivičnim postupcima vezanim za krivična djela pred sudovima specijalne nadležnosti u Srbiji i Crnoj Gori , te sudom u Strazburu.

„Smatramo da je neophodno sazvani sjednicu SO po hitnom postupu , kako bi u što kraćem roku bile preduzete sve radnje u cilju zaštite imovine Opštine Budva“, zaključio ej Carević.

Bonus video: