Humanost na djelu: Beranac donira dio jetre sugrađaninu

"Pošto je u pitanju Vidojev život i kada je kompatibilnost nedavno potvrđena, ni za tren se nisam premišljao. Saznanje da mogu da mu pomognem za mene je bilo dovoljno za odluku", kazao je Šćekić

13417 pregleda 865 reakcija 29 komentar(a)
Simonović i Šćekić, Foto: Privatna arhiva
Simonović i Šćekić, Foto: Privatna arhiva

Beranac Vladimir Šćekić doniraće dio jetre svom sugrađaninu Vidosavu Vidoju Simonoviću koji se već neko vrijeme bori sa teškim oboljenjem ovog organa i transplantacija mu je bila neophodna.

On se na ovaj humani gest odlučio, jer je kako kaže, to u potpunosti ljudski i prirodno.

Šćekić se trenutno nalazi u Turskoj, gdje će se transplantacija i obaviti, u klinici Acibadem u Istanbulu, a 3. juna Etička komisija Turske treba da donese odluku da se transplantacija može obaviti.

On objašnjava da će prilikom operacije koja je od strane ljekara predstavljena kao veoma teška i da će trajati od osam do dvanaest sati, od njega uzeti 60-70 odsto jetre i žučnu kesu, ali da će nakon dva do tri mjeseca jetra biti kao nova, s tim što više neće moći da bude donor.

"Rečeno mi je da se nekad dese komplikacije koje zahtijevaju dodatni napor i podrazumijevaju duži oporavak. Doktor me je pitao da donesem odluku da li pristajem na ovakav zahvat,a pošto je u pitanju Vidojev život i kada je kompatibilnost nedavno potvrđena, ni za tren se nisam premišljao. Saznanje da mogu da mu pomognem za mene je bilo dovoljno za odluku", kazao je Šćekić.

Za operaciju u Turskoj sredstva je obezbijedio Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore i Ministarstvo zdravlja, ali su za li­je­če­nje Vidoja dio novčanih sredstava donirali i građani Crne Gore.

Bonus video: