Srzentić: Ubistvo Duška Jovanovića rana crnogorskog društva

Prema njenim riječima, nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića je opomena za društvo i državu da je potrebno graditi institucije koje će raditi sve da bi bio stvoren ambijent u kojem će mediji, novinari i novinarke moći slobodno da rade i djeluju, gdje će svaki napad na novinare biti osvjetljen do kraja, a počinioci kažnjeni

8471 pregleda 9 komentar(a)
Srzentić položila cvijeće na mjesto ubistva Duška Jovanovića, Foto: PR Centar
Srzentić položila cvijeće na mjesto ubistva Duška Jovanovića, Foto: PR Centar

Ubistvo Duška Jovanovića rana je crnogorskog društva, podsjećanje da nije učinjeno dovoljno da se nalogodavci i izvršioci pronađu i kazne, kao i opomena da se nešto slično nikada ne ponovi, a Vlada će uraditi sve kako bi se okolnosti tog ubistva rasvijetlile do kraja, a krivci adekvatno sankcionisali.

To je poručila ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, povodom 17 godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika lista Dan Duška Jovanovića, navodeći da je 27. maja 2004. godine ubijen nečiji sin, brat, suprug, otac, kolega, prijatelj.

“Prije svega, ubijen je čovjek- novinar, čija je sloboda misli i riječi podsticala razvoj našeg društva. Tog dana je pucano u jednog čovjeka, ali i u slobodnu riječ i slobodu govora u Crnoj Gori”, kazala je Srzentić.

Smatra da je to svake godine podsjećanje da u prethodnom periodu nije učinjeno dovoljno da se nalogodavci i izvršioci pronađu i kazne, kao i opomena da se nešto slično nikada više ne ponovi.

“Kada se u jednom društvu ne rasvijetle ovakvi zločini, onda je to teret za to društvo, za građane, ali i za njihovu budućnost. Sadašnjost nas opominje, a budućnost od nas očekuje da odgovorimo na nedjela iz prošlosti”, jasna je Srzentić, koja je danas položila cvijeće na mjesto ubistva Duška Jovanovića i upisala se u Knjigu žalosti.

Srzentić i Jovanović
foto: PR Centar

Vjeruje da će u narednom periodu Vlada uraditi sve kako bi se okolnosti tog ubistva rasvijetlile do kraja, nalogodavci i naručioci pronašli i adekvatno sankcionisali.

“Toliko dugujumo žrtvi koja je podnesena u ime slobode, toliko dugujemo njegovoj porodici, prijateljima, kolegama, ali i svim građanima Crne Gore”, istakla je Srzentić.

Prema njenim riječima, nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića je opomena za društvo i državu da je potrebno graditi institucije koje će raditi sve da bi bio stvoren ambijent u kojem će mediji, novinari i novinarke moći slobodno da rade i djeluju, gdje će svaki napad na novinare biti osvjetljen do kraja, a počinioci kažnjeni.

“Samo tako će se potencijalni počinioci zločina obeshrabriti u svojim namjerama, a budućim novinarima i novinarkama ćemo pokazati da su poštovanje istine, traganje za njom, oštrina i bistroća njihovih riječi potrebni, a da su oni zaštićeni i kao ljudi i kao profesionalci”, poručila je Srzentić.

Naglasila je da je novinarstvo jedan od osnovnih stubova demokratskog društva, a ugrožavanje slobode medija i napadi na novinare i novinarke napadi na sve nas “i tome se svi odučno moramo suprotstaviti”.

Bonus video: