UNICEF: Dječji dodatak za djecu do šest godina korak u pravom smjeru

"Pružanje podrške djeci tokom ranog djetinjstva solidan je početak za smanjivanje siromaštva. Naravno, ostaje nam kritični jaz koji se tiče djece koja imaju preko 6 godina. UNICEF je spreman da podrži Vladu da razvije politike kroz koje će se ovaj jaz premostiti", poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander

5476 pregleda 127 reakcija 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

UNICEF je čestitao Skupštini Crne Gore na uvođenju besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola i dječjeg dodatka za svu djecu do šest godina i podsjetio da je ovo korak u pravom smjeru koji mora biti fiskalno održiv.

Oni su pojasnili da je taj korak zasnovan na pouzdanoj analizi sistema socijalne zaštite, da porodicama male djece pruža dugoročnu predvidljivost prihoda i u skladu je s principom ulaganja u rane godine djetinjstva kao ključnom šansom za razvoj svakog djeteta, posebno ako ga dopunjava pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i zaštiti od nasilja.

Podsjetili su da je u februaru tekuće godine, u Skupštini Crne Gore predstavljena višedimenzionalna analiza dječjeg siromaštva u Crnoj Gori koja je urađena uz podršku UNICEF-a.

Ta analiza je, kako kažu, pokazala da su najmlađa djeca najviše ugrožena.

Rane godine života od ključnog su značaja za dijete – riječ je o periodu kada se razvija 90 odsto mozga i kada se stiče sposobnost uspostavljanja značajnih međuljudskih odnosa, dodali su oni.

"Pružanje podrške djeci tokom ranog djetinjstva solidan je početak za smanjivanje siromaštva. Naravno, ostaje nam kritični jaz koji se tiče djece koja imaju preko 6 godina. UNICEF je spreman da podrži Vladu da razvije politike kroz koje će se ovaj jaz premostiti", poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Prema njegovim riječima, primjeri najbolje međunarodne prakse pokazuju nam da postoje tri principa uspjeha kada je riječ o razvoju takvih politika.

"Prvo, neophodno je razviti politike zasnovane na pouzdanim podacima i temeljnoj analizi dostupnih opcija; drugo, potrebno je osigurati da odabrane politike budu dugoročno finansijski održive za budžet zemlje; i treće, neophodno je osigurati da ključne zainteresovane strane dobiju priliku da učestvuju u razvoju politika za njih i utiču na njih", dodao je on.

Santander smatra da je od presudnog značaja da se čuje glas djece i roditelja, jer oni najbolje poznaju probleme s kojima se svakodnevno suočavaju i mogu podijeliti svoje ideje o najboljim načinima da se oni riješe.

"Iz tog razloga, UNICEF je podržao sprovođenje dvogodišnje analize sistema socijalne zaštite u Crnoj Gori po međunarodno poznatoj metodologiji CODI. Rezultati ove analize biće sjutra predstavljeni upravnom odboru kojeg vodi ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić. Ova analiza predlaže listu mogućih reformi sistema socijalne zaštite. Na osnovu analize finansijske održivosti različitih reformi u Crnoj Gori i direktnih konsultacija sa porodicama, Vlada može odabrati one reforme sistema socijalne zaštite koje najbolje odgovaraju potrebama Crne Gore", navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Oni su istakli da je svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku od siromaštva, a da je ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa vrlo vjerovatno povećala ovaj broj.

Mišljenja su da za rješavanje problema dječjeg siromaštva i prekidanje međugeneracijskog ciklusa siromaštva nije dovoljna samo finansijska pomoć, već da svako dijete ima pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i kvalitetnom obrazovanju; da svako dijete bude u prilici da razvije adekvatne vještine za svoju budućnost, kao i da ima pristup sportu i kulturi.

"Takođe, rješavanje pomenutih problema nalaže da svako dijete bude zaštićeno od svih oblika nasilja, zlostavljanja i iskorišćavanja. Kao što je pokazala Višedimenzionalna studija siromaštva u Crnoj Gori, sve ovo je potrebno i to od trenutka kada se dijete rodi, pa sve do uspješnog prelaska u odraslo doba", saopštili su iz UNICEF-a.

Bonus video: