O tužbi prosvjetara saznali iz medija

Resor Vesne Bratić tvrdi da je intenzivirana komunikacija sa Ministarstvom finansija kako bi se riješio problem plaćanja časova mimo zakonske norme

6144 pregleda 3 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) je iz medija upoznato sa namjerom podgoričkog Gradskog odbora da tuži taj resor ukoliko se uskoro ne nađe način da nastavnicima plate časove, koje su tokom ove nastavne godine držali mimo zakonske norme zbog pandemije koronavirusa.

To je „Vijestima“ saopšteno iz resora Vesne Bratić.

„O mogućoj tužbi Gradskog odbora Sindikata prosvjete saznali smo iz medija. Razumijemo napore i zalaganje prosvjetnih radnika tokom izazovnog vremena pandemije koronavirusa. U tom smislu, Ministarstvo je intenziviralo komunikaciju sa Ministarstvom finansija, kako bi tekući problem bio riješen na najbolji mogući način“, kazali su iz tog resora.

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović ranije je kazao da se prosvjetari već spremaju za sudnicu, jer zakonski rokovi pred Agencijom za mirno rješavanje sporova ističu, ali i da bi spor državu mogao da košta i do 30 miliona eura.

Iz MPNKS kažu i da su najveći trenutni izazovi način održavanja nastave tokom pandemije koronavirusa, priprema sljedeće školske godine, pitanje organizacije i održavanja nastave od 1. septembra, kao i sprovođenje onlajn nastave kroz program “Uči doma”.

Ističu, pak, da nemaju povratne informacije od sindikata i prosvjetnih strukovnih udruženja kad su u pitanju organizacija i poteškoće, ali i postignuće učenika tokom onlajn nastave u doba pandemije.

Iz tog resora još očekuju da će detaljnije informacije imati nakon završetka nastavne godine.

„Povratne informacije ne posjedujemo, a organizovani sastanci su bili sa ciljem sagledavanja realnih okolnosti i nalaženja najboljeg mogućeg rješenja za organizaciju nastave, dakle bez sumiranja utisaka o postignutom stepenu znanja učenika, niti uspjeha same nastave. Smatramo logičnim da se ova komunikacija nastavi i zajednički izvedu zaključci nakon završetka školske godine, kada ćemo imati egzaktnije pokazatelje uspjeha ovakvog načina izvođenja nastave koji nije bio proizvod eksperimenta ili želje za inovativnim oblicima nastave, nego suštinska potreba u vrijeme opasnog širenja pandemije kada je javni interes očuvanja zdravlja stanovništva, nametao pravila koja su zahtijevala alternativne modele u svim oblastima, pa i u obrazovanju“, navode iz MPNKS.

U resoru Vesne Bratić tvrde da su prepoznali problem prebukiranosti u pojedinim podgoričkim osnovnim i srednjim školama.

„Imajući u vidu da se Podgorica, kao glavni grad, u najvećoj mjeri suočava sa ovim problemom, naročito zbog ekspanzije naseljavanja u pojedinim naseljima, smatramo da će se postavljanjem kamena temeljca osnovne škole u Tološima, koja će biti izgrađena do kraja sljedeće školske godine, rasteretiti prostorni kapaciteti škola u tom dijelu grada. S obzirom na činjenicu da je u toku upis učenika u prvi razred osnovnih škola, Ministarstvo poručuje da nijedno dijete neće ostati neupisano i da će stvaranje adekvatanih uslova i korišćenje svih raspoloživih resursa za što kvalitetnije sprovođenje nastave, biti prioritet u radu“, kazali su iz MPNKS.

Ističi i da su Gimnazija „Slobodan Škerović“, koja broji preko 2.000 učenika, prepoznali kao ustanovu čiji se kapaciteti moraju rasteretiti.

„Shodno tome, u planu je infrastrukturni projekat izgradnje nove gimnazije u Podgorici, za čiju realizaciju je potpisan ugovor sa Evropskom investicionom bankom, a kojim se obezbjeđuju sredstva za ‘Program unapređenja crnogorskog obrazovanja’. U ovom trenutku, učenici koji žele da steknu valjano gimnazijsko obrazovanje, imaju tu mogućnost upisom u obližnje škole, poput Srednje mješovite škole u Golubovcima, Gimnazije „Petar I Petrović Njagoš“ u Danilovgradu, kao i u Srednje mješovite škole u Tuzima, u kojoj se nastava pored albanskog realizuje i na maternjem jeziku. Uvjereni smo da je javnost upoznata sa činjenicom da ovo nije problem od juče, i da se ne može riješiti jednostavnim i prostim zahvatom, ali vjerujemo da sve ohrabruje činjenica da se posvećeno i intenzivno radi na iznalaženju sistemskih rješenja“, poručuju iz MPNKS.

Bezbjednost đaka OŠ “Vladimir Nazor” prioritet

MPNKS je, tvrde u tom resoru, od Građevinskog fakulteta dobilo tek preliminarni izvještaj u vezi sa bezbjednosnim stanjem podgoričke OŠ „Vladimir Nazor“.

Đaci te škole pohađaju nastavu onlajn, nakon što je menadžment ustanove u februaru obavijestio Ministarstvo da je došlo do oštećenja na paviljonu III.

„Nakon konačnog izvještaja ćemo donijeti odluku, u najkraćem mogućem roku, o daljem djelovanju, a koja će biti u najboljem interesu učenika čija bezbjednost nam je neprikosnoveni prioritet“, zaključili su iz MPNKS.

Bonus video: