"Ovo pitanje je inicirano i u februaru"

I Vlada upoznata sa procjenom rizika

Savović tvrdi da nije tačno da je Ministarstvo samo iz medija moglo da sazna o tužbi prosvjetara

4255 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Savo Prelevic
Foto: Savo Prelevic

Predsjednik podgoričkog Gradskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović tvrdi da je Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) još u avgustu prošle godine dostavio inicijativu da nastavnicima plate časove, koje su tokom ove nastavne godine držali mimo zakonske norme zbog pandemije koronavirusa.

Iz resora Vesne Bratić nedavno su saopštili da su o mogućoj tužbi prosvjetara zbog neplaćanja časova mimo norme saznali iz medija, ali Savović tvrdi da nije tako.

„Ovo pitanje je inicirano i u februaru, na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete, na kojoj su gosti bili predstavnici Ministarstva prosvjete i Ministarstva finansija i socijaalnog staranja. N Sindikat, ni ja nismo krivi što u Ministarstvu ne postoji institucionalna pismenost niti memorija. Uostalom, ako nijesu čuli za ovaj problem, zbog čega postoji procjena rizika novčanih izdataka po ovom pitanju sa kojom je i Vlada upoznata“, upitao je Savović.

Komentarišući navode MPNKS, saopštili su i da nemaju povratne informacije od sindikata i prosvjetnih strukovnih udruženja kad su u pitanju organizacija i poteškoće, ali i postignuće učenika tokom onlajn nastave u doba pandemije.

Savović kaže da ta izjava „djeluje sablasno“.

„Pravo govoreći, nije moj problem što u Ministarstvu nijesu više ljudi sa kojima smo dogovorili istraživanje o problemima onlajn nastave i način rješavanja i pripreme nove školske godine. Ipak, jedno je sigurno: Sindikat je partner, a ne neprijatelj“, poručio je Savović.

On je podsjetio na to da Granski kolektivni ugovor predviđa da na kraju nastavne godine, Sindikat i Ministarstvo zajednički organizuju sastanke u svim opštinama.

„Na kojima se vrši dopuna normi kolegama sa slobodnim časovima. Na ovaj način je u Podgorici oko 500 kolega do sada dopunjavalo normu. Ako ni to Ministarstvo ne ispoštuje, bojim se da će biti novih tužbi“, zaključio je Savović.

Preporučujemo za Vas