Spomenik u rukama poslanika

Skupština odlučuje o rekonstrukciji zgrade u kojoj je konstituisano ZAVNO Crne Gore i Boke

3769 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Ukoliko Skupština Crne Gore ne usvoji amandaman poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), kolašinska zgrada, u kojoj je 1943. konstituisano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja (ZAVNO) Crne Gore i Boke, neće biti rekonstruisana ni ove godine.

Iz SDP-a traže da država opredijeli 300.000 eura za radove na tom objektu, koji je godinama ruina. Objekat je formalno istorijski spomenik i stavljen je pod zaštitu zakona.

“U toj zgradi su, tokom Drugog svjetskog rata održani i prvi kongres Antifašističke omladine Crne Gore i Boke (25. i 26. novembra 1943), a početkom decembra iste godine održan je i prvi kongres Antifašističkog fronta žena Crne Gore i Boke. U februaru 1944, to je bilo mjesto gdje je drugi put zasjedalo ZAVNO, a u julu iste godine obilježeno je tri godine ustanka naroda Crne Gore protiv okupatora. Istog dana počelo je i treće zasjedanje ZAVNO koji je postao Crnogorska antifašistička Skupština narodnog oslobođenja (CASNO)”, navode, u obrazloženju, poslanici SDP-a.

Isti amandman iz te stranke predložili su prilikom usvajanja Zakona o budžetu za 2020. Skupština tada nije podržala rekonstrukciju zgrade

Do prije nekoliko godina u objektu se izvodio dio nastave OŠ “Risto Manojlović“. Od tada, objekat je bez namjene, a brojana obećanja o spasavanju tog objekta, sa državnog i lokalnog nivoa, nijesu realizovana. Sva ulaganja svela su se na postavljanje nove ograde prije nekoliko godina.

Prije tri godine tadašnji ministar kulture Aleksandar Bogdanović, prilikom posjete Kolašinu, kazao je da će do kraja godine biti pripremljen glavni projekat za rekonstrukciju zgrade. Obaveza Opštine je bila da priprema projektnog zadatka.

Pređašnja ideja Ministarstva kulture bila je da u zgradi bude “državni institut za izučavanje crnogorske istorije i valorizacije državnog integriteta”.

Prema predlogu SUBNOR-a iz 2016, u zgradi je trebalo da bude Dom revolucije sa određenim muzejskim postavkama...

Bonus video: