KOR: Krivokapić da posjeti mještane Tomaševića, pogrešnim odlukama prethodne vlasti život će im biti otežan

"Dio građana koji je ostao vezan za svoja ognjišta pretrpio je podjelu imanja prolaskom prve magistrale, žrtvovali su se za opšte dobro. Jutros vidimo da mještani danilovgradskog naselja Tomaševići, umjesto da rasterećeno i uz pomoć države razvijaju poljoprivredu, počinju bitku da sačuvaju mogućnost da obrađuju svoja imanja do kojih će im pristup otežati nova, brza cesta koja prolazi između njihovih kuća i imanja"

6309 pregleda 4 komentar(a)
KOR (Ilustracija), Foto: Facebook
KOR (Ilustracija), Foto: Facebook

Bjelopavlićka ravnica, nekada žitnica Crne Gore, mogla bi i sada da hrani čitavu državu, ali je neodgovornim upravljanjem dobar dio obradivog zemljišta zatrpan kamenom, a uz magistralni put Danilovgrad-Podgorica umjesto žita, pšenice i usjeva, nikle su hale i hangari, saopšteno je danas iz Koalicije za održivi razvoj (KOR) povodom problema mještana danilovgradskog naselja Tomaševići.

"Dio građana koji je ostao vezan za svoja ognjišta pretrpio je podjelu imanja prolaskom prve magistrale, žrtvovali su se za opšte dobro. Jutros vidimo da mještani danilovgradskog naselja Tomaševići, umjesto da rasterećeno i uz pomoć države razvijaju poljoprivredu, počinju bitku da sačuvaju mogućnost da obrađuju svoja imanja do kojih će im pristup otežati nova, brza cesta koja prolazi između njihovih kuća i imanja. Neodgovornim prijektovanjem lokalne i državne vlasti još jednom su pokazali da je projekat ekološke države ispolitizovan, jer je onima koji odlučuju o sudbini naroda ekologija i održivi razvoj na poslednjem mjestu, ako ga se ikada i sjete. Umjesto da sa poljoprivrednicima djeluju u istom pravcu i rade na razvijanju projekta za dobrobit svih ljudi, oni ih ovakvim projektima guraju u propast, jer neće moći da obrade ni deset kvadrata bašte, a da za to ne utroše desetostruko više vremena i resursa nego do sada", ističe se u saopštenju KOR.

Oni su dodali da zahtjevaju od predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji kako su rekli ovih dana obilazi gradove i građane širom bivše Jugoslavije, da pod hitno obiđe i mještane danilovgradskog naselja Tomaševići, kojima će kako tvrde pogrešnim odlukama prethodne vlasti život biti znatno otežan.

"Građani Crne Gore, gospodine Krivokapiću, moraju biti Vaš prioritet, a samim tim i njihovi problemi kojima nijesu doprinjeli. Iz medija smo informisani da lokalna vlast ignoriše njihove zahtjeve da im se omogući pristup imanjima, zato očekujemo da ih riješite Vi, sa svojim saradnicima. Podsjetićemo javnost da nije bilo tako davno kada su bivši premijer Duško Marković, direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević obilježili početak radova na izgradnji bulevara od Podgorice do Danilovgrada, čija je vrijednost 24 miliona eura. Žalosno je da se prije početka toliko vrijedne investicije, koju plaćaju svi, pa i mještani koje taj projekat ugrožava, nije našlo za shodno da se saslušaju potrebe ljudi koji žive u najgušće naseljenom mjestu uz magistralu, a koji će platiti dio tog puta, kao i svi mi", piše u saopštenju KOR.

Bonus video: