Otvoren renovirani CKLD, Borovinić Bojović: Hitni pacijenti će za manje od sat da dobiju sve analize koje su zatražene

“Kao ljekar, znam da je pacijentima nužan npr. S100, odnosno tumor marker. Ili kalprotektin. Od sad će ih imati u KCCG i više neće morati da troše novac kod privatnika“

8696 pregleda 13 komentar(a)
Borovinić Bojović na otvaranju renoviranog CKDL, Foto: Vlada Crne Gore
Borovinić Bojović na otvaranju renoviranog CKDL, Foto: Vlada Crne Gore

Hitni pacijenti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) kojima treba analiza Centra za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku (CKLD) imaće gotove nalaze za manje od sat, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na otvaranja renoviranog CKLD.

Borovinić Bojović je kazala da se prilikom otvaranja i renovinaranja određenih objekata često propusti odgovor na pitanje šta to znači za građane.

"Hitni pacijenti moći će za manje od sat da dobiju sve analize koje su zatražene, što je posebno važno kod hospitalizovanih pacijenta, posebno pacijenta u Urgentnom centru gdje je brz i pouzdan nalaz nekad i životno važan“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da sa druge strane ambulantni pacijenti dobijaju proširenu paletu laboratorijskih pretraga.

“Kao ljekar, znam da je pacijentima nužan npr. S100, odnosno tumor marker. Ili kalprotektin. Od sad će ih imati u KCCG i više neće morati da troše novac kod privatnika“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da je renoviranje i implementacija projekta počela u novembru prošle godine, u jeku pandemije i da je ništa nije zaustavilo.

"Zahvaljujući požrtvovanom radu Nevene Terzić Stanić i kolektiva CKLD, doveli smo posao do kraja i to u najteže vrijeme", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je opterećenje bilo veliko, jer je trebalo održati kontinuitet rada i istovremeno pružiti zdravstvene usluge svim građanima, uz dodatni, poseban vid organizacije procesa rada koji se odnosio na pacijente koji su oboljeli od koronavirusa.

Borovinić Bojović je istakla da ni svjetska pandemija nije omela menadžment da, paralelno sa redovnim radom, ne posustane ni na širem polju.

“Već sada možemo da najavimo da će i Klinički centar ubrzo da dobije i PCR laboratoriju čime će, kao i do sada, ova ustanova da ostane noseći stub kompletnog crnogorskog zdravstvenog sistema“, zaključila je Borovinić Bojović.

Direktorica KCCG, Ljiljana Radulović je objasnila da je laboratorija koja sa renoviranjem i doniranom opremom vrijedi tri i po miliona eura.

“Ovo smo postigli tako što ćemo naredne četiri godine kupovati reagense, koji nam inače trebaju, od ovlašćenih zastupnika“, kazala je Radulović.

Ona je navela da je dodatna vrijednost oprema koja nije bila predviđena tenderskom dokumentacijom.

“To su hladna soba, server soba, veći bolnički prijem, rekuperacija vazduha – ušteda u ljetnjim mjesecima smanjena potreba za klimatizacijom, potpuno nov razvod struje, nova eloksirana bravarija, specijalna medicinska rasvjeta, nove rampe za invalide i slično“, rekla je Radulović.

Radulović je navela da će renovirani CKLD uštedjeti novac.

“Otvaranjem renoviranog CKLD, smanjićemo troškove usljed smanjenja broja epruveta koje će se koristiti za hitne uzorke i za uzorkovanje kod testova opterećenja, sa tendencijom daljeg smanjenja kada se pređe u cjelosti na jednu epruvetu za biohemiju i imunohemiju, objasnila je Radulović.

Direktorica Centra, Nevena Terzić Stanić objasnila je da CKLD podrazumijeva najsavremeniji koncept organizacije procesa rada laboratorije.

“Poboljšava se kvalitet organizacije procesa rada, kvalitet pružanja usluge i validnosti i tačnosti konačnih rezultata nalaza, isključivanjem uticaja ljudskog faktora u radu sa uzorcima smanjuje mogućnost pravljenja greške, skraćuje se vrijeme dostupnosti rezultata analiza i redukuju se troškovi potrošnje", kazala je Terzić Stanić.

Ona je objasnila da za manje novca dobijamo više i kvalitetnije usluge.

Terzić Stanić je kazala da je implementirana metodologija glikoriziranog hemoglobina HPLC metodom koja, prema njenim riječima, predstavlja zlatni klinički standard u određivanju HbA1c-a.

"Glikolizirani hemoglobin je danas jako bitan u praćenju, otkrivanju i dijagnostici dijabetesa", rekla je Terzić Stanić.

Ona je istakla da se uvodi i tromboelestrometrija, koja je korisna u brzoj diferencijalnoj dijagnostici uzroka akutnih velikih krvarenja, kod opsežnih operacija.

"To znatno racionalizuje potrošnju krvi i krvnih derivata, tako da se izbjegavaju bespotrebne transfuzije", navela je Terzić Stanić.

Terzić Stanić je rekla da su osavremenili i hematološku dijagnostiku koju će umjesto ljudi, ubuduće raditi aparat i da je najvažnije to što će hematolozi odmah imati uvid u nalaz.

"To znači da ćemo s hematolozima odmah raditi konsultacije. Zahvaljujući robotu, nalazom i životom ljudi će se brže nego ikad baviti ljekari", kazala je Terzić Stanić.

Ona je ocijenila da je odlična vijest je i to što građani više neće morati da troše novac kod privatnika za neke analize.

"U CKLD radimo analize kalprotektina, kopeptina, tumor marker S100, markere za osteporozu", rekla je Terzić Stanić.

Ona je poručila da ponovo počinju da rade monitoring terapije aspirinom i plaviksom i još nizom novih parametara.

“U najkraćem – sada imamo uslove rada o kojima smo do danas mogli samo da maštamo“, kazala je Terzić Stanić.

Bonus video: