Nimanbegu: Budućnosti oduzeti titulu zbog uvreda sa tribina

Poslanik smatra da se osvajaču Kupa titula treba oduzeti "kao nauk za budućnost da se takvo navijanje ne smije ponoviti”

56806 pregleda 1408 reakcija 167 komentar(a)
Nimanbegu, Foto: Screenshot/Youtube
Nimanbegu, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 31.05.2021. 20:06h

Poslanik Genci Nimanbegu osudio je navijanje Varvara sinoć na finalu Kupa između Budućnosti i Dečića na stadionu pod Goricom, navodeći da je to trebalo da bude praznik fudbala, utakmica između komšijskih klubova.

“Iskazujem veliku ljudsku osudu ispred albanske zajednice u Crnoj Gori i ispred Albanaca zbog dešavanja na stadionu pod Goricom. Sinoć je trebao biti praznik fudbala, igrali su komšijski i prijateljski klubovi. Podsjetiću da je kapiten reprezentacije Crne Gore bio Fatos Bećiraj, da je među najboljim igračima Budućnosti u proteklih deset godina Sanel Orahovac, Camaj. Navijanje Varvara, upotreba riječi i sa sinonimom šiptar. Riječ šiptar nije sinonim za Albanac, već jedna od najuvredljivijih riječi koje građani na ovim pristorima imaju prema nekom drugom, posebno prema nama. Moram istaći veliko nezadovoljstvo Albanaca time što se dešavalao, i pozivam sve da to osude. Navijači Budućnosti su nečija djeca, braća, komšije, da li oni to čuju kući ili su to stereotipi iz prošlosti, nije na meni da sudim”, kazao je Nimanbegu.

Kako je kazao, Budućnost je zasluženo pobijedila, ali smatra da joj zbog ovakvog navijanja treba oduzeti titulu.

Nimanbegu očekuje izvinjenje FK Budućnost i reakciju Fudbalskog saveza Cne Gore.

“Po meni titula se treba oduzeti Budućnosti, iako je zasluženo dobila na zelenom terenu, kao nauk za budućnost da se takvo navijanje ne smije ponoviti”, rekao je Nimanbegu.

Nimanbegu je istakao da je predsjednik Opštine Tuzi Nika Đeljošaj zaustavio kontra navijanje.

Zahvalio je što je reagovao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, Liberalna partija i SDP.

”Ovaj incident ne treba potcijeniti. Ako se dešavao u prošlosti, u budućnosti ruši građansku Crnu Goru”, kazao je Nimanbegu.

Navijanje Varvara osudio je na današnjoj sjednici i lider SNP-a Vladimir Joković i potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić.

Joković je istakao da osuđuje i ponašanje prema novinaru RTCG Nebojši Šofrancu, poslaniku i kolegi Milanu Kneževiću kada su ga vrijeđali rukometaši Crne Gore.

"Ostavimo sportom da se bave sportisti", poručio je Joković.

Bulajić je istakao da osuđuje dešavanje na utakmici i da sve vrste šovinizma moraju naići na osudu svih poslanika.

Skandiranje osudile i partije

Skandiranje Varvara na sinoćnjoj utakmici osudilo je i više partija.

U Liberalnoj partiji smatraju da se radi o pokušaju da se nanese šteta FK "Budućnost" i gradu "iz krugova van sporta".

"Osuđujemo skaradno i neprimjereno ponašanje i skandiranje ostrašćene grupice koja se zatekla na stadionu Budućnosti sa namjerom da pokuša uvredama na račun naših susjeda, sugrađana i prijatelja Albanaca, nanijeti štetu i FK Budućnost i Podgorici i zajedničkom životu koji se vjekovima gaji u gradu. Jasno je da ova grupa nema veze sa klubom niti gradom i da im je jedini cilj bio izazvati skandal unoseći koreografije nepoznate crnogorskoj sportskoj sceni, očito pod uticajem nekih grupa iz regiona. Kao građani Podgorice izvinjavamo se javnosti, naročito sugrađanima koji su vrijeđani skandiranjem ali i svakom normalnom čovjeku našeg grada i Crne Gore. Ovo je izolovan slučaj inspirisan izvan sportskih krugova, a reakcija publike na stadionu koja je negodovala i povicima nadjačala sramotno skandiranje ove grupice, dovoljno govori da većina ne podržava ovakve skandale", navodi se u saopštenju podgoričkog odbora LP.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) poručili su da osuđuju nacionalističko skandiranje dijela navijača FK Budućnost.

"Zbog grupice ekstremista sramotu i stid osjećaju desetine hiljada onih koji su vezani za najveći crnogorski sportski klub. Budućnost je od osnivanja upravo bila klub oko kojeg su se okupljali oni kojima je zajedništvo u Podgorici bilo na prvom mjestu i koja je zbog toga uvijek bila Podgorica u malom, sa svim svojim različitostima koje se doživljavljaju kao prednost, nikad kao mana", saopštili su iz SDP-a.

Zbog toga, kako su kazali, brine jezik mržnje koji se začuo sinoć sa sjeverne tribine, pogotovo što je nacionalna mržnja upućena prema svojim igračima, navijačima i simpatizerima.

"Nacionalističko 'osvježenje' koje se od avgusta širi Crnom Gorom, zabrinjava svakog iskrenog građanina koji ovu zemlju doživljava svojom domovinom. Zbog prelivanja govora mržnje sa društvenih mreža na ulice, a sada i na stadione gubimo svi zajedno i niko ne može biti 'relaksiran'. Krajnje je vrijeme da se sa ovim prestane, jer smo nažalost, dobro naučili koliko mirni suživot i napredak svake zajednice mogu biti ugroženi kad marginalci i ekstremisti, kojih u svakom društvu ima, dobiju vodeću riječ", zaključili su iz SDP-a.

Reagovali su i iz Nove Demokratske Snage Forca.

"Prisustvo javnosti na stadionu nakon pandemije izazvane COVID-19 na fudbalskoj utakmici između Budućnosti i Dečića u Podgorici, dokazalo je nesportsko djelovanje poblike. Riječ je o skandaloznim pozivima i uvredama na račun sportskog tima Dečić, posebno Albanaca uopšte. Ove skandalozne anti albanske izjave bez dileme su neofašistički fenomen koji je odavno prisutan u Crnoj Gori, ali uvjereni smo da takvi nemaju nikakve veze sa fudbalom kao sportom i građanima Podgorice i Crne Gore", zaključuju iz te partije.

Iz Demokratskog saveza Albanaca poručili su da posljedice treba da snosi domaćin i organizator meča, te da međunarodne sportske organizacije ne smiju ćutati na "fašizam iz Podgorice".

"Jedna dobra utakmica, i jedno loše, i nadasve, jednostrano suđenje, su ostali u sjenci fašističkog skandiranja sa tribina gdje su bili Varvari, navijači Budućnosti. Zaboravili su pojedini, sa prošlovjekovnim shvatanju suživota, da vrijedjanje govori o njima, a ne onome kome je to vrijeđanje upućeno. Nadam se da njihovo 'junačenje', protivno shvatanju čojstva i junaštva, po Marku, neće proći nekažnjeno, kao nauk za buduće susrete, i sportska nametanja. Posljedice treba da snosi domaćin i organizator meča, a međunarodne sportske organizacije ne smiju odćutati fašizam iz Podgorice. Inače, da bi sramota bila veća, i ostala za vazda, za vinovnike, govori i činjenica da među varvare, i u sami klub Budućnosti, ima dosta pripadnika nacije kojoj su uvrede upućene, a da i u klub Dečića igraju pripadnici svih nacija i vjera. Ostajemo ponosni na igru našeg tima, i kulturu navijanja naših navijača, jer su jedni na terenu, a drugi na tribinama, dokazali koliko vole svoj klub i svoju Malesiju, i da su manirima bliži Evropi, od onih koji su na terenu dobili kup, a posebno od onih koji pobjednike podržavaju. Međutim, za svaku pohvalu jeste reagovanje šire javnosti, u odnosu na ovu pojavu, što ostavlja nadu da će se tokom sportskih događanja desiti samo sport. Samo da takvo reagovanje vidimo i iz FK Budućnost", poručio je predsjednik Demokratskog saveza Albanaca Nikola Camaj.

Iz Socijaldemokrata su osudili "anticivilizacijsko skandiranje" na utakmici Budućnosti i Dečića.

"Izlivi primitivizma i vrijeđanja nacionalnih manjina su očigledno postali redovna pojava u 'oslobođenoj' Crnoj Gori. Sve to, uz pogrdno uzvikivanje navijača tokom intoniranja himne države Crne Gore, nas još jednom opominje da svjedočimo nikad podjeljenijoj Crnoj Gori gdje se svjesno udara na temeljne vrijednosti njene samosvjesnosti i suverenosti, a to su njen građanski, multietnički, sekularni i antifašistički karakter", poručili su iz SD-a.

Bonus video: