Joanikije: Razorena kapela se umnožava, veliki zamah će se završiti kada se vrati na Lovćen

Joanikiju, kao poklon namijenjen obnovi kapele na ognjištu patrijarha srpskog Gavrila Dožića u Vrujicima u Morači, uručen prihod od 24. večeri poezije Matije Bećkovića

42888 pregleda 165 reakcija 165 komentar(a)
Joanikije, Foto: Savo Prelević
Joanikije, Foto: Savo Prelević

Razorena lovćenska kapela koja se žrtvovala, stalno se umnožava i na takav način će se cijeli jedan veliki zamah kapele završiti kada se ona vrati na Lovćen, "u sazvežđu velikom lovćenskih kapela svuda po srpskim zemljama", rekao je novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

On je to, kako prenosi portal Nova.rs, kazao u beogradskom Zvezdara teatru, gdje mu je, kao poklon namijenjen obnovi kapele na ognjištu patrijarha srpskog Gavrila Dožića u Vrujicima u Morači, danas uručen prihod od 24. večeri poezije Matije Bećkovića.

"Njegov nasljednik, takođe mitropolit Amfilohije, rođen nedaleko do njega, sjetio se da obnovi na njegovom ognjištu kapelu, u obliku kapele na Lovćenu. Kao što znate, takvih kapela je u Crnoj Gori 19, i ako Bog da, da se to sastavi i da se napravi ona jedna na vrhu Lovćena, jer je nemoguće da svuda budu, a ne na Lovćenu", kazao je Bećković, dodavši da Amfilohije nije mogao da ima dostojnijeg nasljednika od Joanikija.

Joanikije je rekao da je Bećković cijelo vrijeme svojom poezijom "gradio crkvu i obnavljao Njegoševu kapelu na Lovćenu, a sada je to potvrdio i ovim činom".

"On to uzdiže do onog stepena razumijevanja da je ovog prilog od poezije za crkvu koja se gradi za pokoj duši, za spomen velikog mučenika, ispovjednika, patrijarha srpskog Gavrila Dožića, koja se gradi u njegovom rodnom mjestu Vrujicama. Ona je slika lovćenske kapele. Patrijarh Gavrilo Dožić je zaslužio kao mučenik, krstonosac, ispovjednik da mu se podigne crkva u obliku lovćenske kapele jer je prvi obnovio onu razorenu sa kraljem Aleksandrom, koji je dao novac da se obnovi ta svetinja, i prvi koji je spriječio da se tamo umjesto kapele podigne mauzolej i njegova odluka je bila ključna prilikom te prve obnove. A koliko mi se čini, razorena lovćenska kapela koja se žrtvovala, stalno se umnožava i na takav način će se cio jedan veliki zamah kapele završiti kada se vrati ona opet na Lovćen u sazvežđu velikom lovćenskih kapela svuda po srpskim zemljama", rekao je Joanikije, kako prenosi Nova.rs.

Bonus video: