Kome smeta kapija na Svaču?

U službenoj zabilješci, o čemu će biti riječi i na sjednici lokalnog parlamenta, piše da je katanac skinula grupa sveštenika

7823 pregleda 4 komentar(a)
Iz službene zabilješke, Foto: Samir Adrović
Iz službene zabilješke, Foto: Samir Adrović

Za sada nepoznata lica, za koja komunalna policija pretpostavlja da su sveštenici, početkom maja skinula su katanac i razvalila ulaznu kapiju na arheološkom lokalitetu u Svaču, ali nema vidljivih oštećenja na iskopima. “Vijestima” su to potvrdili direktor muzeja Gazmend Kovači i koordinator komunalne policije Amir Mehmeti, koji je napravio službenu zabilješku sa lica mjesta.

Na drevnoj lokaciji u toku su iskopavanja i konzervatorski radovi, pa shodno zakonu o zaštiti kulturnih dobara i pravilniku o istraživanjima, nema uslova za turističke posjete i organizaciju bilo kakvih drugih aktivnosti.

Iz službene zabilješke
Iz službene zabilješkefoto: Samir Adrović

Mehmeti je u zabilješci konstatovao je da je metalnu kapiju oštetila grupa sveštenika, koja se potom u automobilu beogradskih registarskih oznaka zaputila prema Vladimiru.

„Bio sam u selu kada sam dobio poziv od mještana. Odmah sam otišao na lice mjesta, vidio razvaljenu kapiju koja je bila otvorena i dva sveštenika kako automobilom izlaze na glavnu ulicu i odlaze... Vjerovatno sam stigao pri kraju svega, ne znam da li ih je još bilo niti šta su radili tamo“, ispričao je Mehmeti “Vijestima”. On je uspio da napravi fotografiju reno megana beogradskih oznaka, dok se udaljavao sa lokaliteta.

Kovači je kazao da su na lokalitetu nastavljeni radovi i na fizičkom obezbjeđenju iskopa.

„Planiramo da postavimo klupe i kante za smeće“, kazao je Kovači.

Prema saznanjima “Vijesti”, slučaj nije prijavljen policiji jer je to u ingerenciji komunalne policije.

Informacija o incidientu u Svaču, biće i na dnevnom redu sjednice lokalnog parlamenta, koja počinje u srijedu.

Prije dvije godine, Uprava policije zabranila je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da liturgiju povodom Ivanjdana održi u Crkvi Svetog Jovana u Svaču, pa je ona održana na ulazu na lokalitet.

Policija je okupljanje unutar sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, zabranila na zahtjev lokalne vlasti, koja je tada osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko-primorske u drevnom gradu.

I godinu ranije, u isto vrijeme, mještani Vladimira i okolnih sela spriječili su sada pokojnog mitropolita Amfilohija da sa sveštenstvom i vjernicima pristupi unutrašnjosti crkve. Nakon početnih tenzija, liturgija je ipak održana ispred objekta.

Stari grad Svač ili Šas u Ulcinju predstavlja jedan od najstarijih arheoloških lokaliteta, koji je prema legendi imao crkava koliko i dana u godini.

Od starog Svača, danas su sačuvane ruševine gradskih bedema i ostaci nekoliko crkava od kojih su najznačajnije crkva Sv. Jovana Krstitelja i crkva Sv. Marije.

I dok mještani Albanci tvrde da je Svač njihova kulturna zaostavština i da su crkve sagrađene prije podjele hrišćanstva, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi navode da je crkva Sv. Jovana Krstitelja pravoslavna bogomolja i da oko toga nemaju problem sa Rimokatoličkom crkvom.

Bonus video: