Zagađenje vazduha u Pljevljima deset puta veće od dozvoljenog

Situacija u gradu juče je bila značajno povoljnija, bez magle, ali su vrijednosti PM10 čestica značajno prelazile dozvoljene granice
90 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, zagađenost, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, zagađenost, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.11.2017. 07:16h

U Pljevljima je preksinoć izmjerena satna koncentracija PM10 čestica 10 puta veća od dozvoljenih vrijednosti.

Instrumenti Agencije za zaštitu životne sredine registrovali su juče ujutro u tri sata koncentraciju PM 10 čestica od 500,9 mikrograma po metru kubnom.

Situacija u gradu juče je bila značajno povoljnija, bez magle, ali su vrijednosti PM10 čestica značajno prelazile dozvoljene granice. Vrijednosti sumpor-dioksida juče su kao i prethodnih dana bile značajno visoke.

U 14 sati u Pljevljima je izmjerena koncentracija SO2 od 176,8 mikrograma po metru kubnom, što je preko 70 puta više nego u Nikšiću, u kojem je juče u isto vrijeme izmjerena koncentracija sumpor-diosida od 2,5 mikrograma po metru kubnom.

Sumpor-dioksid je jedan od najčešćih zagađivača vazduha koji djeluje nadražujuće na oči, sluznice disajne puteve. Veća vlažnost vazduha i magla povećavaju opasnost stvaranja sumporne kiseline. U Pljevljima je juče vlažnost vazduha iznosila 99 procenata. Sumpor- dioksid uzrokuje i kisele kiše. Dozvoljena dnevna koncentracija sumpor- dioksida u državi je 125 mikrograma po metru kubnom, a satna 350.

Koliko je stanovništvo izloženo štetnom dejstvu ovog gasa pokazuje i podatak da je na mjernoj stanici Gradina u pljevaljskom selu Kruševo, udaljenom od grada desetak kilometara, u 14 sati izmjerena koncentracija sumpor-dioksida od 24,6 mikrograma po metru kubnom.

U istom periodu u Pljevljima sadržaj azot-dioksida iznosio je 30,9 mikrograma po metru kubnom.

Bonus video: