STAMBENO-POSLOVNI OBJEKAT

Niti stana, niti para

Građani već dvije i po godine nemaju informaciju o tome kad će moći da se usele u stambene prostore koje su davno platili u zgradi “Cijevna komerca” ispod Ljubovića

50109 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Nezavršena zgrada “Cijevna komerca”, Foto: Borko Ždero
Nezavršena zgrada “Cijevna komerca”, Foto: Borko Ždero

Kupci stanova u zgradi “Cijevne komerca” ispod Ljubovića u Podgorici, koja je, prema potpisanim predugovorima, trebalo da bude završena u decembru 2018. godine, još nisu uselili u svoje nekretnine jer izvođač radova nije završio taj objekat.

Više njih se obratilo “Vijestima” i tvrde da su stanove odavno platili, da je kompanija više puta pomjerala rok završetka objekta, te da ih iz “Cijevne komerc” mole za strpljenje i tvrde da je novi rok avgust ove godine.

Oni, međutim, u to no vjeruju, a razlog za zabrinutost je i činjenica da taj građevinar ne čini ništa da ih obešteti.

Iz kompanije “Cijevna komerc” nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti”, a vlasnik Danilo Petrović nije bio dostupan na brojeve telefona raspoložive redakciji.

Kako su se kupci požalili “Vijestima”, posljednja informacija je da će zgrada biti završena ovog ljeta, ali strahuju da se ni tada to neće desiti. Ističu da je kompanija “Cijevna komerc” više puta tokom proteklih godina kršila data obećanja.

Mnogi od njih u predugovoru nemaju dio koji se odnosi na mogućnost da budu obeštećeni u slučaju da kompanija ne ispuni svoj dio dogovora.

Ističu i da se dosta porodica kreditno zadužilo da bi kupili stan, a da u “godinama pandemije plaćaju i stambeni kredit i kiriju”.

Kako se uvjerio novinar, zgrada, u koju je trebalo da se kupci usele već u januaru 2019, ugrubo je završena, na gradilištu nema table, ali je na ogradi istaknut natpis “Cijevna komerc”.

U unutrašnjosti zgrade prije nekoliko dana bilo je tek nekoliko građevinskih radnika.

Kompanija biznismena Danila Dana Petrovića na području Ljubovića, kako se navodi na njihovom sajtu, gradi stambeno-poslovni objekat, odnosno nekoliko zgrada, a koje su započete 2016. godine.

Kako je navedeno, projekat je vrijedan 8.213.195 eura, a kompletan posao trebalo je da bude završen 2019. godine. Investitor je kompanija “Vamax Invest Montenegro”, u vlasništvu Vasilija Petrovića.

Građevinska kompanija Danila Petrovića ne može se pohvaliti da poštuje rokove koji su im povjereni tokom izgradnji objekata.

Ta kompanija godinama je pobjeđivala na državnim i opštinskim tenderima, ali uprkos tome - veliki je poreski dužnik.

Krajem prošle godine, kompanije iz grupe “Cijevna komerc” dugovale su 3,3 miliona eura.

Posljednja dva velika posla koja je Petrović radio za Glavni grad Podgoricu su zgrada Gradskog pozorišta čiji završetak kasni gotovo tri godine, dok je izgradnja gradskog parlamenta okončana takođe uz višegodišnje kašnjenje i uz više aneksa ugovora kojima su povećane cijene gradnje i produženi rokovi.

Članovi Specijalnog policijskog odeljenja saslušali su u martu Petrovića, saopšteno je tada “Vijestima” nezvanično iz više izvora.

Rečeno je da oni provjeravaju poslovanje njegove kompanije “Cijevna komerc”, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

“On je jedini iz te kompanije saslušan”, kazao je tada sagovornik “Vijesti”, ne precizirajući šta je istražitelje konkretno zanimalo.

Državna revizorska institucija, provjeravajući poslovanje Glavnog grada, konstatovala je više nepravilnosti tokom sklapanja tog posla.

Bivša Vlada sa kompanijama Petrovića ima više ugovora o zakupu poslovnog prostora, u dva hotela “Best Estern” i “Best Western Premier”.

U njima je smješteno više državnih institucija.

“Vijesti” su dobile dva takva ugovora Uprave za imovinu sa “Montenegro premijerom” na 35.000 eura mjesečno i Agencije za zaštitu ličnih podataka sa “Cijevna hotelsom”, na 8.687 eura mjesečno.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti, otkrio je da je naslijedio kabinet prvog čovjeka Minsitarstva saobraćaja u preuređenom apartmanu hotela “Best Western”.

“Samo za to krilo mi plaćamo za 2.000 kvadrata 20.000 eura mjesečno najma, pored toliko poslovnih prostora koji su prazni”, rekao je Bojanić u decembru 2020. godine.

“Cijevna komerc” se, prema podacima Poreske uprave, na listi velikih poreskih dužnika prvi put pominje u januaru 2019. kada je njen dug iznosio 355 hiljada, a u međuvremenu je narastao za još 150 hiljada eura.