Uručene nagrade najboljima na takmičenju "Kengur bez granica"

Na prvom pilot takmičenju koje je organizovano 15. maja svoje znanje i logičko razmišljanje pokazalo je više od 200 učenika iz osnovnih i srednjih škola iz Podgorice, Danilovgrada i Tuzi

887 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVU Tinker
Foto: NVU Tinker

Najbolje plasiranim takmičarima koji su učestvovali u Međunarodnom matematičkom takmičenju „Kengur bez granica“ dodijeljene su medalje i diplome na svečanosti koja je upriličena na Univerzitetu Donja Gorica.

Na prvom pilot takmičenju koje je organizovano 15. maja svoje znanje i logičko razmišljanje pokazalo je više od 200 učenika iz osnovnih i srednjih škola iz Podgorice, Danilovgrada i Tuzi. Takmičenje je organizovano u u dvije kategorije: Ecolier (5. i 6. razred) i Cadet (9. i 1. razred) na tri jezika.

Titule najboljih u svojim kategorijama pripale su učenicima:

Ecolier 5. razred

1. mjesto: Gabrijel Gojçaj, OŠ „Mahmut Lekić“, Tuzi

2. mjesto: Mišo Đurović, OŠ „Pavle Rovinski“, Podgorica

3. mjesto: Nađa Vukčević i Sava Obradović, OŠ „Oktoih“, Podgorica

Ecolier 6. razred

1. mjesto: Vasilisa Agapkina, United Kids International Montenegro, Podgorica

2. mjesto: Mojaš Tufegdžić, OŠ „Savo Pejanović“, Podgorica

3. mjesto: Aleksandar Rnković, OŠ „Oktoih“, Podgorica

Cadet 9. razred

1. mjesto: Milica Kujović, OŠ „Štampar Makarije“, Podgorica

2. mjesto: Din Kapidani, OŠ „Boško Strugar“, Ulcinj

3. mjesto: Katarina Petrović, OŠ „Radojica Perović“, Podgorica

Cadet 1. razred srednje škole

1. mjesto: Oleksandr Galushko, United Kids International Montenegro, Podgorica

2. mjesto: Milica Milojković, Gimnazija „Slobodan Škerović“, Podgorica

3. mjesto: Haris Šabotić, Elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“, Podgorica

Povezani članci

16. Maj 2021.

Zadatke rješavaju mašta i logika

Nela Milošević iz NVU Tinker, koja je organizovala takmičenje, istakla je da je posebno raduje što je veliki broj prijavljenih učenika iz petog i šestog razreda, "što imaju iskru interesovanja za matematiku i logičke zadatke, interesovanje koje se vremenom često gubi usljed povećanja broja predmeta, usljed brojnih školskih i vannastavnih zahtjeva", ali prije svega i zbog "predrasuda i straha od matematike koje počinje tada da se javlja". Dodala je da su organizatori izuzetno ponosni na sve učesnike, te pozvala da nastave da se zabavljaju praktikujući gimnastiku uma kroz matematičke izazove, kao i da već sada planiraju svoje učešće na Kengur tamičenju naredne godine.

Nakon uspješno završenog prvog takmičenja „Kengur bez granica“, organizatori očekuju da će takmičenje već naredne godine obuhvatiti sve uzraste i sve crnogorske gradove.

Takmičenje „Kengur bez granica“ se održava zadnjih 30 godina u više od 80 država svijeta, uključujući i sve zemlje u našem regionu. Oko šest miliona učenika osnovnih i srednjih škola širom svijeta, u isto vrijeme razmišlja o istim problemima i rješava iste zadatke.

Osnovni cilj takmičenja „Kengur bez granica” je popularizacija matematike, kao i povećanje interesovanja za matematiku i prirodne nauke, kao i stepena logičkog i kombinatornog razmišljanja, razumijevanje tekstova i primjene stečenog matematičkog znanja.

Bonus video: