DMEN: Pod hitno riješiti problem požara na deponiji Mislov do

Kako ističu, požar je vjerovatno nastao kao posljedica oslobađanja metana prilikom procesa razgradnje deponovanog otpada. Oni predlažu da se izmjeri kvalitet vazduha, kako u blizini deponije, tako i na udaljenijim mjestima, kako bi građani znali kakav vazduh udišu

3315 pregleda 3 komentar(a)
Foto: DMEN
Foto: DMEN

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) traži da se hitno riješi problem požara na na privremenoj deponiji Mislov do, koja je udaljena šest kilometara od centra Nikšića, i koji je, u manjoj ili većoj mjeri, gotovo konstantan od septembra prošle godine.

"Rješavanje razbuktalog požara u dubinskim naslagama deponije je hitno i vjerujemo, neraskidivo od saniranja same deponije koja je na godišnjem nivou primala oko 20.000 tona otpada različite vrste koji nije razdvajan ni po jednom kriterijumu. Građani Nikšića od septembra prošle godine udišu vazduh u koji dospijevaju čestice sagorijevanja tog različitog otpada. Može se slobodno reći da je grad izložen kolektivnom trovanju“, navodi se u saopštenju DMEN-a.

Kako ističu, požar je vjerovatno nastao kao posljedica oslobađanja metana prilikom procesa razgradnje deponovanog otpada. Oni predlažu da se izmjeri kvalitet vazduha, kako u blizini deponije, tako i na udaljenijim mjestima, kako bi građani znali kakav vazduh udišu.

požar Mislov do
foto: DMEN

"Građani Nikšića nijesu krivi zbog kontinuiranog zapostavljanja ove problematike, a suočavaju se sa narušavanjem prava na zdravu životnu sredinu koje im je garantovano.

Zbog toga, u ovome ima posla i za ombudsmana. Njegova reakcija je do sada izostala, iako smo putem medija više puta upozoravali na posljedice požara na deponiji nadomak grada, koji je već sada potpuno ''prirodna' slika stanovnicima i svima koji borave duže u gradu pod Trebjesom“, poručuju nikšićki ekolozi.

Kako ističu, životna sredina odavno nije na agendi lokalnih i državnih institucija, pa su zbog toga nemar i nebriga kada je u pitanju organizovano odlaganje otpada došli na ''naplatu''.

"Pitamo se do kada ćemo 'plaćati' nedostatak vizije u ovoj oblasti i izostanak reakcije nadležnih kada je u pitanju problem koji sve više zabrinjava javnost“, zaključuju ekolozi.

Bonus video: