"zbog rezultata koji u kontinuitetu obesmišljavaju antikorupcijske reforme"

MANS: Savjet ASK da razriješi direktoricu Perović

"Upravni sud u periodu od septembra prošle do februara ove godine poništio je više odluka ASK-a kojima je ova institucija odbila da se bavi slučajevima nezakonitog bogaćenja visokih javnih funkcionera, a da je presudama ASK-u naloženo da najkasnije u roku od 30 dana donese nova, zakonita rješenja, što se nije desilo"

10183 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: MANS
Ilustracija, Foto: MANS

MANS je danas pozvao Savjet Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) da bez odlaganja pokrene proceduru za razrješenje direktorice Jelene Perović zbog, kako su kazali, rezultata koji u kontinuitetu obesmišljavaju antikorupcijske reforme, a pojedincima iz prethodne vlasti i dalje obezbjeđuju izbjegavanje odgovornosti za kršenje zakona.

Pojasnili su da je Upravni sud u periodu od septembra prošle do februara ove godine poništio više odluka ASK-a kojima je ova institucija odbila da se bavi slučajevima nezakonitog bogaćenja visokih javnih funkcionera, a da je presudama ASK-u naloženo da najkasnije u roku od 30 dana donese nova, zakonita rješenja, što se nije desilo.

"Tako je Upravni sud u septembru i decembru prošle godine donio dvije presude koje su se odnosile na putovanje Predsjednika Mila Đukanovića i poslanika Branimira Gvozdenovića u Dubai, te činjenicu da nijedan od njih nije prijavio veoma skupo putovanje kao poklon od Duška Kneževića", navodi se u njihovom saopštenju.

Dodali su i da je u januaru ove godine Upravni sud donio presudu da se ASK morala baviti imovinom Mila Đukanovića u nikšićkom selu Kočani, a u februaru i presudu kojom se poništava odluka ASKa u slučaju neprijavljenih troškova ljetovanja Branimira Gvozdenovića u Sen Tropeu.

"U slučajevima egzotičnih putovanja Đukanovića i Gvozdenovića, ASK je cijenila da nije nadležna za postupanje jer su se ona desila prije 2016. godine, odnosno prije formiranja te institucije. ASK na čijem čelu je bio Sreten Radonjić je godinama donosila upravo ovakve odluke, i pored činjenice da postiji više presuda kojima se definitivno utvrđuje da je ASK pravni nasljednik prethodne Komisije za sprječavanje konflikta interesa. U slučaju imovine Đukanovića u Kočanima, Upravni sud je utvrdio da je rješenje ASK-a bilo “paušalno i proizvoljno”, te da ne sadrži objašnjenje kako je Agencija utvrdila da Đukanović nije kršio zakon", saopštili su iz MANS-a.

Iako je osporene odluke donio prethodni direktor, obaveza nove direktorice Perović je bila, objašnjavaju oni, da postupi po presudama Upravnog suda i ponovo otvori postupke u ovim slučajevima.

"Nažalost, višemjesečno ćutanje Perovićeve na donijete presude ukazuje da se na čelu ASK-a samo promjenio direktor, a da su prakse ostale iste i da ova institucija nastavlja da postoji kao jedna od prepreka za uspješnu borbu protiv korupcije u Crnoj Gori", navode oni.

Takođe su istakli da "katastrofalni rezultati ASK- a u borbi protiv korupcije" se već godinama adresiraju u zvaničnim izvještajima Evropske unije, sa posebnim naglaskom na selektivnost u postupanju i nedovoljno procesuiranih visokih javnih funkcionera.

"Odbijanjem da ponovo otvori postupke protiv Đukanovića i Gvozdenovića i to nakon sudskih odluka, Perovićeva direktno zloupotrebljava funkciju koju zauzima, a na štetu javnog interesa da Zakon o spječavanju korupcije bude jednak za sve"

Zbog toga su, kažu oni, danas zatražili od Savjeta ASK-a da, u skladu sa svojim ovlašćenjima iz Zakona o sprječavanju korucije, bez odlaganja pokrene postupak razrješenja Jelene Perovića sa pozicije direktora Agencije za sprječavanje korupcije.

Preporučujemo za Vas