NATO brodova nema zbog korona krize

Najavljuju važnu posjetu savezničkih snaga

11577 pregleda 1 komentar(a)
Nosač aviona “Queen Elizabeth”, Foto: LPhot Belinda Alker
Nosač aviona “Queen Elizabeth”, Foto: LPhot Belinda Alker

Ministarstvo odbrane, pozivajući se na pandemiju koronavirusa, pravda činjenicu da već skoro dvije godine Crna Gora nije ispunjavala jedan od svojih partnerskih zadataka u NATO-u – da njene luke služe za odmor posade i snabdijevanje ratnih i pomoćnih brodova članica Alijanse koji djeluju u regionu Mediterana i Crnog mora, odnosno na proputovanju su ka Dalekom istoku ili sa njega.

Posljednji strani ratni brod koji je boravio u Crnoj Gori bio je desantni brod L-175 „Ikaria“ Ratne mornarice Grčke koji je od 29. jula do 1. avgusta 2019. bio u Luci Bar, u okviru godišnje ljetnje obuke za kadete Podoficirske škole grčke Ratne mornarice.

Iz MO, na čijem je čelu ministarka Olivera Injac, „Vijestima“ su kazali da je taj resor davao dozvole za uplovljavanje u crnogorske vode i boravak u crnogorskim lukama za sve savezničke i partnerske brodove koji su im se u prethodnom periodu obraćali.

Strani ratni brodovi u Crnu Goru, inače, uplovljavaju zbog ostvarivanja bilateralne vojne saradnje, učešća na zajedničkim vježbama, kao i zbog logističke podrške i odmora posade. Njihovi relativno učestali dolasci proteklih godina, bili su javnosti najvidljivija potvrda činjenice da je Crna Gora članica NATO-a i da u tom smislu, Crna Gora ima i adekvatnu ulogu u vojno-pomorskim operacijama Alijanse.

Međutim, već skoro čak dvije godine u crnogorske luke nije svratio niti jedan NATO ratni ili pomoćni brod, zbog čega su krenule kritike u dijelu javnosti da nakon promjene vlasti 30. avgusta prošle godine, Crna Gora navodno “i nije više tako posvećena NATO-u“. Takve špekulacije plasiraju se sada, iako uplovljavanja NATO brodova u crnogorske luke nije bilo u posljednjoj godini i po mandata bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića (DPS) koji sada kao poslanik i član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, često kritikuje aktuelnu Vladu i rukovodstvo MO da narušavaju dobre odnose Crne Gore sa Alijansom.

Iz MO demantuju takve teze naglašavajući da je razlog smanjene dinamike dolazaka brodova partnerskih zemalja pojava pandemije koronavirusa i „uvođenje restriktivnih mjera na globalnom nivou“ zbog čega su „posjete stranih brodova smanjene, a u slučajevima realizacije posjete, posade brodova nijesu izlazile sa broda“.

Naglašavaju da će „kao odgovoran saveznik i partner, Crna Gora kao i u prethodnom periodu, nastaviti da doprinosi sistemu kolektivne bezbjednosti i kroz prihvat savezničkih i partnerskih brodova biti dobar domaćin i sigurna luka za pomenute brodove.“ „S tim u vezi, u skorijem periodu očekuje se važna posjeta Crnoj Gori jednog od savezničkih brodova. U toku su završne procedure usaglašavanja posjete, a o samoj realizaciji javnost će pravovremeno biti informisana”, poručili su iz MO.

Nijesu odgovorili direktno na pitanje da li će u Bar uploviti neki od brodova iz sastava nedavno formirane nove britanske udarne grupe nosača aviona „Queen Elizabeth“.

CSG (Carrier Strike Group) „Queen Elizabeth“ je nedavno iz Ujedinjenog Kraljevstva krenula na prvu svoju internacionalnu misiju. Osim tog nosača aviona koji je najnoviji i najjači ratni brod britanske Kraljevske mornarice, čine je i razarači „Diamond“ i „Defender“, fregate „Kent“ i „Richmond“, jedna podmornica klase „Astute“, američki razarač „The Sullivans“ i holandska fregata „Evertsen“, te britanski pomoćni brodovi „RFA Fort Victoria“ i „RFA Tidespring“.

Ovi brodovi će narednih sedam mjeseci preploviti preko 26.000 milja Atlantikom, Sredozemnim morem, Indijskim i Tihim okeanom i posjetiti preko 40 država.

CSG „Queen Elizabeth“ koja raspolaže sa jednim britanskim i jednim američkim skvadronom najnovijih mornaričkih borbenih aviona tipa F-35B, tokom svog broravka u vodama oko Evrope, učestvuje i u pomorskoj vježbi „Steadfast defender“ koja je dio velikih manevara „Defender Europe 21“.

Šalju kadete na vojne akademije u Grčkoj i Hrvatskoj

Ministarstvo odbrane raspisalo je oglas za izbor kadeta za obrazovanje na vojnim akademijama u Grčkoj i Hrvatskoj od studijske 2021/22. godine.

Kako je saopšteno, otvorena su mjesta za četiri kadeta na akademiji kopnene vojske i dva na vazduhoplovnoj vojnoj akademiji u Atini.

U Hrvatskoj će se obrazovati tri kadeta na vojnoj akademiji “Franjo Tuđman” u Zagrebu i jedan na istoimenoj vojnoj akademiji – smjer pomorstvo u Splitu.

“Početkom obrazovanja na vojnim akademijama, izabrani kandidati stiču zvanje kadeta, a po završetku obrazovanja primaju se u službu u Vojsci Crne Gore bez javnog oglasa, u početnom činu oficira”, rekli su iz MO.

Bonus video: