"Ako se poštuju granične vrijednosti, elektromagnetna polja koja koristi 5G tehnologija nisu opasna po zdravlje ljudi"

"Pitanja o lošem uticaju novih tehnologija i elektromagnetnih talasa na ljude stara su koliko i sama tehnologija koja ih koristi, pa ne iznenađuje slično interesovanje i kada je u pitanju 5G tehnologija. Zbog toga je važno da se jasno, konstruktivno i zasnovano na naučnim činjenicama govori o budućnosti mobilnih komunikacija, kako bi se spriječilo da neinformisanost i netačne informacije dovedu u zabludu nestručnu javnost"

8751 pregleda 19 komentar(a)
5G antena (Ilustracija), Foto: Shutterstock
5G antena (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Mišljenje relevantnih međunarodnih stručnjaka i institucija je jasno – ukoliko se poštuju preporučene granične vrijednosti, elektromagnetna polja koja koristi 5G tehnologija ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi, saopšteno je danas iz Crnogorskog Telekoma.

Povezani članci

19. April 2020.

5G stiže u Crnu Goru za dvije godine

"Pitanja o lošem uticaju novih tehnologija i elektromagnetnih talasa na ljude stara su koliko i sama tehnologija koja ih koristi, pa ne iznenađuje slično interesovanje i kada je u pitanju 5G tehnologija. Zbog toga je važno da se jasno, konstruktivno i zasnovano na naučnim činjenicama govori o budućnosti mobilnih komunikacija, kako bi se spriječilo da neinformisanost i netačne informacije dovedu u zabludu nestručnu javnost", ističe se u saopštenju Crnogorskog Telekoma.

Iz te kompanije su reagovali povodom toga što se grupa nevladinih organizacija (NVO) sa sjevera Crne Gore danas usprotivila postavljanju probne 5G mreže u Bijelom Polju i Beranama, koja je puštena prije par dana period od 30 dana.

"Sve zemlje u Evropi i svijetu prošle su kroz sličan proces kada je riječ o uvođenju 5G mreže – ova mreža dostupna je u 24 od 27 zemalja Evropske unija (EU) – i u svakoj od zemalja su odgovorna tijela i operatori zajednički radili na predstavljanju i edukaciji kada je riječ o toj temi. Isto tako, identični razgovori vodili su se u protekloj deceniji kada su predstavljane 3G i 4G mreže, koje sada koriste svi građani Crne Gore i bez kojih ne mogu da zamisle svoju svakodnevicu", navode iz Crnogorskog Telekoma.

Oni su dodali da će učestvovati i u organizovanju panel diskusija i predavanja na temu implementacije 5G mreže, kako bi građani Crne Gore dobili odgovore na sva pitanja i nedoumice, i kako bi se otklonile sve sumnje i spekulacije kada je riječ o ovoj tehnologiji.

"Crnogorski Telekom je ove sedmice prvi u Crnoj Gori testirao 5G mrežu, pustivši u testni rad bazne stanice u dva crnogorska grada – Bijelom Polju i Beranama. Da prethodno nisu urađena sva neophodna mjerenja i provjere u skladu sa crnogorskim zakonima i propisima, puštanje u rad baznih stanica – bilo da je riječ o testnom ili komercijalnom radu jednostavno ne bi bilo moguće. Dakle, za potrebe testiranja 5G mreže urađen je "Izvještaj o ispitivanju nivoa električnog polja" na te dvije lokacije. Izvještaj je uradila Laboratorija za mjerenje nivoa elektromagnetnih emisija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, a riječ je o jedinom licenciranom tijelu za ovu vrstu mjerenja u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Iz Crnogorskog telekoma su kazali i da je netačna tvrdnja da se frekvencije na kojima je testirana 5G mreža ne koriste u Crnoj Gori.

"Izvještaj Laboratorije za mjerenje nivoa elektromagnetnih emisija pokazuje da je Telekom testno pustio u rad novu tehnologiju u opsegu 2.1 GHz, što je navedeno i u inicijalnom saopštenju Telekoma. Srednji frekvencijski spektar 2.1 GHz se u Crnoj Gori za potrebe telekomunikacija koristi duže od decenije, još od dolaska mreže treće generacije u našu zemlju 2009. godine. Takođe, u potpunosti je neutemeljena tvrdnja da je nivo električnog polja neprovjeren ili iznad dozvoljenog. Prema izvještaju koji potpisuju ovlašćena lica i eksperti ETF-a, nivoi električnog polja su ispod propisane granične vrijednosti na svim lokacijama. Još preciznije, na lokacijama na kojima je izmjerena najveća vrijednost, ona je i dalje oko 10 puta manja od definisane granične vrijednosti. (Radi pojašnjenja, kao referentna granična vrijednost uzma se 14 V/m, odnosno volta po metru, dok su mjerenja na lokacijama Telekoma pokazala oko 10 puta manje vrijednosti.)", rekli su iz Crnogorskog Telekoma.

Oni navode da su u slučaju 5G mreže granične vrijednosti izloženosti elektromagnetnim poljima određene na osnovu naučno potkrijepljenih istraživanja, zakonski regulisane i pod stalnom kontrolom nadležnih institucija, jer zdravlje i bezbjednost građana moraju biti na prvom mjestu.

"Iako je riječ o mreži čije mogućnosti Telekom prvi predstavlja u Crnoj Gori, u svijetu su sprovedene brojne studije o uticaju 5G tehnologije na zdravlje ljudi. Mišljenje relevantnih međunarodnih stručnjaka i institucija je jasno – ukoliko se poštuju preporučene granične vrijednosti, elektromagnetna polja koja koristi ova tehnologija ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi. Naučnici i predstavnici zvaničnih međunarodnih zdravstvenih organizacija zdravstvene rizike procjenjuju na osnovu ukupnih otkrića i istraživanja, a ne na osnovu pojedinačnih studija. Trenutno širom svijeta postoji oko 30 hiljada studija i izvještaja o biološkim efektima elektromagnetnih polja, od čega je preko 10 procenata direktno relevantno za oblast mobilnih radio frekvencija. Budući da je riječ o dinamičnom polju istraživanja, svake godine se ovim brojkama doda nekoliko stotina novih naučnih publikacija. Upravo ove studije predstavljaju osnov za postavljanje graničnih vrijednosti, pa međunarodne stručne komisije kontinuirano prate stanje u ovom polju", kazali su iz Crnogorskog Telekoma.

Poručili su i da su granične vrijednosti primjenjive u gotovo svim evropskim zemljama zasnovane su na preporukama "Međunarodne komisije za zaštitu od nejonizujućeg zračenja" (ICNIRP), i priznaju ih i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Savjet Evropske unije.

"Dakle, danas ne postoje naučni dokazi o bilo kakvim štetnim uticajima na zdravlje uzrokovanim elektromagnetnim poljima električnih uređaja ili frekvencija, ako se poštuju preporučene granične vrednosti", zaključuje se u saopštenju Crnogorskog Telekoma.

Bonus video: