Protest protiv mHE u Kraljskim Barama: Konceiosnar i državni službenici pokušavaju da podriju jednistvo mještana

"Tražili smo i da komisija prvo obiđe teren, pa tek onda inspekcije. Dešava se suprotno. Zamijenjen je redosljed koraka, pa su na terenu bile inspekcije, a članovi komisije još nijesu došli", tvrdi predsjednik MZ Kraljske Bare Milovan Labović

8649 pregleda 14 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović

Komisija dva resorna ministarstva treba što prije da izađe na teren i konstatuje činjenično stanje u vezi sa projektima malih hidroelektrana (mHE) na vodotovcima u Kraljskim Barama, poručili su mještani tog sela, sa još jednog protestnog okupljanja.

U tom selu gradnju mHE na tri rijeke planira firma "Dekar energy", a mještani od jula prošle godine sprečavaju nastavak radova.

Predsjednik mjesne zajednice (MZ) Kraljske Bare Milovan Labović kazao je da im je na sastanku u Minstarstvu kapitalnih investicija, obećano da će biti formirana komisija od predstavnika tog i Minsitrastva ekologije, prstornog planiranja i urbanizma.

"Tražili smo i da komisija prvo obiđe teren, pa tek onda inspekcije. Dešava se suprotno. Zamijenjen je redosljed koraka, pa su na terenu bile inspekcije, a članovi komisije još nijesu došli", tvrdi Labović.

On je podsjetio da je na snazi privremena obustava radova na mHE, koju je donio Direktorat za inspekcijske poslove.

No, kako tvrdi Labović, uprkos tome, "koncesionar je angažovao geodetu, koji je prošle sedmice obavljao permjer trase cjevodova , uglavnom, na privatnim parcelama".

"Za mnoge od tih parcela u toku su "ostavinski" postupci. Prijavili smo policiji te aktivnosti. Iz firme Dekar energy uzvratili su prijavom, prema kojoj, mi, navodno, ometamo službeno lice u obavljanju dužnosti. Ponavljam na terenu je bio geodeta, koji je kazao da je angažovan od vlasnika Dekar energy Momčila Miranović", objasnio je Labović.

Prema njegvim riječima, "mještani opravdano sumnjaju da koncesionar sa nekim državnim službenicima pokušava da podrije jednistvo mještana i dodatno izvrši pritisak".

Privremnu zabranu radova na vodotocima u Kraljskim Barama Zoran Mićović je nazavo "dobrim prvim korakom".

"Obaveza državne vlasti je da se odgovorno ponesu prema ovom našem problemu. Komisije i timovi resornih ministasrtva, vjerovatno, nijesu dovoljno ni upoznati sa našim problemima. U ministarstvima su ostali još kadrovi stare vlasti. U to nas je uvjerila činjenica da su na teren dolazile inspekcije, koje su bile i 2017. godine. Podsjećam da je na osnovu netačnih informacija tih inspektora koncesionaru produžena građevinska dozvola", rekao je između ostalog Mićović.

Podršku mještanima Kraljskih Bara, prisustvovanjem protestu , pored ekoloških aktivista, pružili su i mještani i vlasnici imanja u Rečinama.

I u tom selu prekinuti su radovi na mHE "Skrbuša" na Rečinskoj rijeci .

Zoran Medenica, podsjećajući da Rečinjani vode sličnu "bitku" kao i u Kraljskim Barama, pozvao je na jednistvo mještana.

"Treba usmjeriti energiju i ka novoj vlasti. Stalno pričamo kako je za sve kriva prošla, ali ni novi nijesu gotovo ništa uradili na osnovu naših zahtjeva . Mi iz Rečina nemao nikave informacije o postupanju državnih organa kada je riječ o projektu mHE u nešem selu, nemamo uvid u inspekcijski nalaz, koji je nadavno obavljen", reko je on.

Bonus video: