Ašanin: Radovi na mHE Bjelojevićka rijeka se izvode, a ski centar Žarski bez vode za zimsko osnježavanje

Podsjetio je da se svake godine, nezavisno od vremenskih prilika i padavina, može otvoriti zimska sezona, što bi i investitorima značilo sigurnija i primamljivija ulaganja, kojih bi, pod takvim uslovima, smatra on, bilo sve više

5504 pregleda 120 reakcija 9 komentar(a)
Ašanin, Foto: GP URA
Ašanin, Foto: GP URA

Pod hitno treba obustaviti radove do aneksa ugovora koji bi omogućio korišćenje voda za zimsko osnježavanje ako hidrološka studija pokaže da nema drugih voda za tu namjenu osim voda koje su u slivu Bjelojevićke rijeke, saopštio je član Odbora direktora Skijališta Crne Gore i član URE Ivan Ašanin.

On smatra da je neshvatljivo da se tako pristupa projektima koji su u okviru prostorno-planske dokumantacije i da savremeni zimski ski centar na Bjelasici, koji će koristiti Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju i Beranama, podrazumijeva investiciju vrijednu nekoliko stotina miliona eura te i da se daje na koncesiju izvorište ove riječice, ako je pretpostavka da su te vode u slivu koji treba da se koristi za zimsko osnježavanje i pravljenje akumulacionog jezera za ski centar na Bjelasici.

Ašanin je istakao da ne smijemo ugroziti opšti interes zbog nečijih ličnih.

"Upozoravali smo na motive pravljenja saobraćajnice ovom trasom, uvidjevši da se radi o ličnom interesu pojedinaca, no tada nijesmo imali mehanizama da to spriječimo. Zato se nadam da sada imamo mogućnost bar da saniramo i zaustavimo veću štetu, zbog čega se i obraćamo resornom ministru Mladenu Bojaniću, da zajednički pronađemo rješenje", kazao je on.

Sagledavajući cjelokupnu problematiku predmetnog projekta na Bjelasici, navodi on, u prilici je da bolje sagleda stanje nego do sada.

"Molim i nadležne iz Opštine Mojkovac da se uključe i da reaguju. Iako se vjerovatno kasni u reagovanju, aneksom ugovora o korišćenju tih voda mora se, i može se naći rješenje. Na kraju krajeva, korišćena voda za osnježavanje, kada se otopi, ići će slivom u Bjelojevićku rijeku prije ili kasnije. Slična se stvar dogodila i u Kolašinu, da se pokupe vode sa skijališta u mini HE, a da se zimski centri ostave bez mogućnosti osavremenjivanja ponuda", navodi se u njegovom saopštenju.

Podsjetio je da se svake godine, nezavisno od vremenskih prilika i padavina, može otvoriti zimska sezona, što bi i investitorima značilo sigurnija i primamljivija ulaganja, kojih bi, pod takvim uslovima, smatra on, bilo sve više.

"Moraju se sagledati i napraviti nove studije, država mora da napravi korekcije, pa i da ukine i isplati investicione promašaje izdavanjem koncesija za mini HE. To je bolje nego da dovodi u pitanje stotine miliona eura vrijedne investicije. Očito je da svaki, iole komplikovaniji, projekat ima svoju petlju, namjerno napravljenu ili neznanjem, a time neka se pozabave nadležni", rekao je Ašanin.

Oni su pozvali Ministarstvo kapitalnih investicija da što je prije moguće preduzme odgovarajuće radnje i mjere zabrane izvođenja radova na mini hidroelektrani na Bjelojevićkoj rijeci u Mojkovcu ili da pronađu rješenje revizije Ugovora o koncesiji na način što će se omogućiti korišćenje vode za osnježavanje na ski centru na Bjelasici.

Bonus video: