položili cvijeće

Borci odali počast žrtvama u Dolima

Ističu da je „pivska krvava bajka“ jedan od najsvirepijih zločina koji se desio u toku Drugog svjetskog rata

6241 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Delegacija Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i antifašista Crne Gore, sa predstavnicima iz Nikšića, Šavnika i Žabljaka, položila je cvijeće u Dola, u Pivi, i poklonila se sjenima poginulih koji su ubijeni 7.juna 1943. godine.

„Poslije Bitke na Neretvi, fašisti SS divizije 'Princ Eugen', uz podršku domaćih izdajnika pretvorili, su Pivu u buktinju. U svom naletu ubijali su sve što je hodalo, palili, žarili, bacali niz litice hiljade nedužnih Pivljana. Ipak, najteže i najžalosnije je u Dolima gdje je nastradalo 522 žitelja ovoga kraja, a među njima 109 djece. U ovim zlodjelima stradale su brojne porodice, a najviše Blagojevići, njih 220. Masovni pokolj je izvršen nad seljacima Dube, Miljkovca, Bukovice, Zaborja, Rudinica i Seljana“, navodi se u saopštenju za javnost.

Ističu da je „pivska krvava bajka“ jedan od najsvirepijih zločina koji se desio u toku Drugog svjetskog rata i da bi se o svakom od tih stradalnika moglo ponaosob govoriti, ali da je dovoljno pomenuti sedamaestogodišnju Jagliku Adžić koja je uskočila u zapaljenu kuću da izgori zajedno sa raditeljima i braćom i novorođenu bebu porodice Đikanović kome roditelji ni ime nijesu uspjeli da daju i koji je najmlađi mučenik ove pivske tragedije.

U Dolima je 1976. godine napravljen spomen kompleks u znak sjećanja na pale žrtve, a autor je akademski vajar Luka Tomanović. Za ovaj spomen-kompleks Ministarstvo kulture Vlade Crne Gore je 2011. godine obezbijedilo sredstva da se spomenik obnovi jer je bio znatno oštećen.

„Ovakva mjesta moramo redovno obilaziti sa željom da se ovakva krvoprolića neće više nikada događati. Moramo ih obilaziti i klanjati se njihovim sjenima koji su samo željeli da žive u slobodi u svojoj prelijepoj domovini. Neka je slava svim žrtvama fašističkog terora“, poručili su borci.