Mještani Rečina i Bara Kraljskih neće odustati od namjere da zaustave izgradnju mHE

Milija Čabarkapa iz NVO "Eko-tim" rekao je da je prethodna Vlada projekte mHE označila kao razvojnu šansu, a da je danas jasno da ti projekti predstavljaju sve suprotno tome i da su ti projekti "štetni sa svih aspekta - ekološkog, socijalnog i ekonomskog"

3711 pregleda 161 reakcija 2 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: Luka Zeković
Sa okruglog stola, Foto: Luka Zeković

Mještani Rečina i Bara Kraljskih neće odustati od namjere da zaustave izgradnju malih hidroelektrana u tim selima u kolašinskoj opštini. To su i juče poručili sa okruglog stola "Male hidroelektrane: Priroda podređena privatnim interesima", koju su organizovali NVO "Eko-tim" i Svjetski fond za prirodu - WWF Adria.

Podsjećajući na devet raskinutih ugovora, iz Ministarstva kapitalnih investicija kazali su da ostale neće raskidati "bez jasne pravne argumentacije", jer bi to, prema riječima Vladimira Durutovića iz tog resora, značilo finansijski teret za sve.

"Zbog čega se zalažemo da prvo dobro sagledamo i izvagamo sve eventualne rizike i posljedice", rekao je on.

U Crnoj Gori trenutno rade 32 mHE, a njihov udio u ukupnoj proizvodnji električne energije, kako je saopšteno, manji je od tri odsto. Ne precizirajući o kojim projektima je riječ, Durutović je kazao da je na ime odštenih zahtjeva za dva ugovora od države zahtijevano sedam, odnosno 34 miliona eura.

Okrugli sto
foto: Luka Zeković

Kazao je i da ova Vlada neće davati nove koncesije za izgradnju novih MHE.

Milija Čabarkapa iz NVO "Eko-tim" rekao je da je prethodna Vlada projekte mHE označila kao razvojnu šansu, a da je danas jasno da ti projekti predstavljaju sve suprotno tome i da su ti projekti "štetni sa svih aspekta - ekološkog, socijalnog i ekonomskog".

Rekao je i da su od 2014. do maja ove godine, potrošači platili preko 19 miliona eura na ime podsticaja investitorima.

WWF Adria i "Eko-tim" su u decembru 2020. Ombudsmanu podnijeli pritužbu zbog mHE u Barama Kraljskim. Ombudsman se još nije izjasnio o tom pitanju. Mještani sela Rečine juče su ispričali da povratne informacije nisu dosad dobili ni od Komisije koju su oformili Ministarstvo kapitalnih investicija i Ministarstvo ekologije.

"Mještani su i dalje pod pristikom tekućih sudskih sporotva, ali i pored toga, i dan danas posmatraju gradilište spremni da se do kraja bore protiv izgradnje mHE", poručili su oni.

Okrugli sto
foto: Luka Zeković

Učešće na okruglom stolu u posljednjem trenutku otkazao je Danilo Mrdak, državni sektretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Ministar Ratko Mitrović autor je studija tehničko-ekonomske opravdanosti izgradnje i idejnih rješenja za 20 mHE, među kojima i onih u Barama Kraljskim.

Prije stupanja na funkciju, odgovarajući na pitanje šta bi rekao mještanima da ga pozovu i da li bi zaustavio dalje radove na mHE u tom kraju, on je tada kazao da će dati sve od sebe da pokrene procedure "koje će, u okviru zakona, što više sanirati nastalu štetu i zabraniti dalju gradnju".

Bonus video: