Važna uloga Regionalne kancelarije za saradnju mladih u izgradnji mostova prijateljstva

Koljenović je podsjetio da je Crna Gora nedavno preuzela predsjedavanje Upravnim odborom Regionalne kancelarije za saradnju mladih, koja će trajati tokom cijele 2021. godine, istakavši da je "to važna prilika i šansa za Crnu Goru da pokaže da je dobar partner i da želi dobru regionalnu saradnju"

6911 pregleda 2 komentar(a)
Koljenović i Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Koljenović i Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Mladi su budućnost regiona, a njihovo povezivanje donosi nove ideje i briše predrasude, gradeći istovremeno mostove povjerenja i za neke buduće generacije, smatra ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On se danas sastao sa šefom Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) Edinom Koljenovićem i tom prilikom ocijenio da oni imaju veliku ulogu u promovisanju zajedničkog rada i prijateljstva koje mladi njeguju.

Koljenović je istakao da je RYCO osnovan u okviru Berlinskog procesa 2016. godine, te da je ideja u startu dobila snažnu podršku Njemačke, Francuske, kao i Evropske unije, koji su smatrali da regionalna saradnja mladih mora biti jedan od stubova ukupne saradnje zemalja Zapadnog Balkana.

Dodao je da se uz podršku važnih evropskih partnera danas realizuje preko 12 regionalnih programa, uz fokus na podršku programima saradnje, mobilnosti i povezivanja.

Koljenović je podsjetio da je Crna Gora nedavno preuzela predsjedavanje Upravnim odborom Regionalne kancelarije za saradnju mladih, koja će trajati tokom cijele 2021. godine, istakavši da je "to važna prilika i šansa za Crnu Goru da pokaže da je dobar partner i da želi dobru regionalnu saradnju".

Sagovornici su se složili da promocija bilateralne i multilateralne saradnje predstavlja zajednički cilj, te da se, imajući u vidu buduće članstvo u EU i dobrosusjedske odnose kao ključne vanjskopolitičke prioritete Crne Gore, putevi spajaju upravo pod okriljem Berlinskog procesa.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih, kao nezavisni institucionalni mehanizam osnovali su učesnici šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije)

Bonus video: