Fiskalizacija bila izgovor za dodatan namet?

Podgoričanin Vlatko Ražnatović tužio vlasnika taksi preduzeća Gorana Kerkeza i tvrdi da je njegovim kolegama i njemu od 1. februara do početka maja neosnovano uzimao novac. Vlasnik taksi firme tvrdi da je sve rađeno u skladu sa propisima, ali i da taksista navodno nije dolazio na posao, zbog čega je sa njim raskinut ugovor o radu

13341 pregleda 6 komentar(a)
Kerkez, Foto: Borko Ždero
Kerkez, Foto: Borko Ždero

Podgoričanin Vlatko Ražnatović, taksista firme “City taxi” tužio je vlasnika toga preduzeća Gorana Kerkeza zbog toga što je, kako tvrdi, od njega nezakonito uzimao sedam odsto pazara na dnevnom nivou od februara.

Ražnatović tvrdi da je vlasnik firme za to imao i izgovor - elektronsku fiskalizaciju.

Kerkez je, međutim, u izjavi za “Vijesti” te optužbe odbacio, ističući da je sve rađeno u skladu sa propisima, ali i da Ražnatović danima nije dolazio na posao, da je prisvojio dnevne pazare i da je dužan da vrati tablice i drugu opremu.

Ražnatović je “Vijestima” ispričao da je 1. februara Kerkez kolegama i njemu saopštio da je počela primjena elektronske fiskalizacije kod Poreske uprave, te da je zbog toga potrebno od toga dana da mu daju sedam odsto od pazara na dnevnom nivou.

“Mi smo na to pristali, jer u tom trenutku nismo sumnjali da se radi o prevari. Prema internom dogovoru sa Kerkezom, dnevno plaćam 10,26 eura za dispečerske usluge i 4,60 za moje penzijsko i socijalno osiguranje. Na kraju svakog radnog dana navedene iznose od pazara odvojim i predam sekretarici vlasnika. Zaposlen sam u ‘City taxi’ od juna 2010. godine, a ugovor na neodređeno sam dobio 2019. godine. Po tom ugovoru definisano je da sam zaposlen na četiri sata, a da za to primam naknadu od 111 eura”, kazao je Ražnatović.

Kerkez, pak, tvrdi pojasnio da je “sve urađeno u skladu sa zakonom”, da je firma od 1. juna ušla u proces fiskalizacije, a da su se u prethodnom periodu pripremali za to i razvijali svoj softver.

“Ražnatović danima, odnosno od 5. maja nije dolazio na posao, nije donosio pazar. Zbog toga je upozoren da se u roku od pet dana javi u firmu. To upozorenje je dobio 20. maja, što potvrđuje otpremnica koja nam je stigla od pošte. Međutim i nakon toga nije dolazio na posao, pa smo donijeli rješenje kojim otkazujemo ugovor o radu 28. maja”, naveo je Kerkez.

On je istakao da su Komunalnu policiju i Upravu policije obavijestili da vozilo, koje koristi Ražnatović je sada nelegalno na ulicama Podgorice, odnosno da nezakonito obavlja posao.

“Pored toga obavjestili smo i Poresku upravu da to vozilo nije u naše sistemu”, kazao je Kerkez.

Ražnatović tvrdi da je poslije 5. maja posumnjao u navode Kerkeza, pa je odlučio da u Poreskoj upravi provjeri da li je tačno za elektronsku fiskalizaciju.

“Rečeno mi je da ‘City taxi’, kao ni nijedno drugo udruženje taksista, nije još uvijek ušlo u sistem elektronske fiskalizacije. Prema mojoj računici za period od 1. februara do 5. maja, kada me je Kerkez isključio sa mreže, zbog toga što sam odbio da plaćam sedam odsto, na ime ovog troška sam dao ukupno 500 eura, a kako je nas vozača oko 50, prevario nas je za oko 25.000 eura”, tvrdi Ražnatović.

On je naveo da traži da mu se vrati taj novac, raskine radni odnos, i istakao da je zajedno sa 22 kolega podnio i privatnu tužbu protiv Kerkeza zbog neplaćanja obaveznog penzijskog i socijalnog osiguranja, a za šta mu uredno daju novac.

Ražnatović tvrdi da je rješenje o otkazu ugovora o radu podigao na pošti, jer nije bio u stanu kada je poštar dolazio.

On tvrdi da upozorenje od 18. da se u roku od pet dana javi društvu, koje je “navodno” lično primio 20. maja, nije uopšte dobio.

“Neko je potpisao umjesto mene da sam ga primio. Odgovorno tvrdim da to nije tačno, odnosno da je moj potpis na otpremnici neko falsifikovao”, dodao je Ražnatović.

Prema mojoj računici za period od prvog februara do 5. maja, kada me je Kerkez isključio sa mreže, zbog toga što sam odbio da plaćam sedam odsto, na ime ovog troška sam dao ukupno 500 eura, a kako je nas vozača oko 50, prevario nas je oko 25.000 eura”, kazao je Ražnatović

Bonus video: